![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 004 Pomógł: 9 Dołączył: 18.01.2011 Skąd: Siedlce Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
Witam, jaki macie sposób na przekopiowanie plików z katalogu do katalogu? ja już się męczę z godzinę i nic, uprzedzając wasze wypowiedzi wrzucam mój kod:
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 590 Pomógł: 107 Dołączył: 25.10.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zadam głupie pytania:
1. a katalog docelowy to istnieje i masz do niego prawa? 2. dlaczego do cp podajesz "-v", oznaczające verbose? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 004 Pomógł: 9 Dołączył: 18.01.2011 Skąd: Siedlce Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
katalog docelowy istnieje, chmod 777..
2. nie potrafię odpowiedzieć. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 590 Pomógł: 107 Dołączył: 25.10.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. http://php.net/manual/en/function.getcwd.php - sprawdź, w jakim jesteś katalogu, bo może niekoniecznie tam, gdzie myślisz, że jesteś. Zresztą, system() to też funkcja, możesz sobie wydrukować jej wynik, może też Cię to naprowadzi.
|
|
|
![]()
|
|
ehh,
system() has been disabled for security reasons in i wszystko jasne, jak inaczej można przekopiować PLIKI z katalogu x do katalogu y ? nie za pomocą funkcji system() bo jak widać jest wyłąćzona ze względów bezpieczeństwa.. |
|
|
![]()
|
|
Niestety - musisz sam napisać całość. Najpierw napisać jedną funkcję, która skopiuje jeden plik, a potem drugą funkcję, która przeleci katalog źródłowy i potem w zależności od tego czy znajdzie katalog czy plik, albo utworzy w nowym drzewie katalog, alko skopiuje plik.
W sumie dość ciekawe doświadczenie programistyczne pozwalające poznać (i w praktyce zastosować) rekurencję. |
|
|
![]()
|
|
a jakieś dokładniejsze wskazówki jak to ugryźć ?
Wytłumaczę to dokładniej: szablony/1/ <- katalog, z którego chcę przekopiować pliki. strony/x/ <- katalog, do którego chcę przekopiować pliki. Wytłumaczę to dokładniej: szablony/1/ <- katalog, z którego chcę przekopiować pliki. strony/x/ <- katalog, do którego chcę przekopiować pliki. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 709 Pomógł: 176 Dołączył: 24.10.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
za pomocą np glob pobierz pliki i w pętli je skopiuj
|
|
|
![]()
|
|
tak, tyle już się dowiedziałem, teraz mam większy problem, bo te pliki, które chcę przekopiować są w katalogach, a ta funkcja sama z siebie pobierze mi tylko nazwy katalogów z pierwszego katalogu, a żeby było wszystko poprawnie muszę użyć rekurencji, tak jak kolega wyżej napisał, proszę się tylko nie śmiać ;-)
jak na razie mam coś takiego: pluje błędami & wykonuje się w nieskończoność..
z pomocą forum i internetu poradziłem sobie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 709 Pomógł: 176 Dołączył: 24.10.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w manualu w komentarzach do glob można znaleźć:
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 09:58 |