![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 8.11.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam !
Wykonujemy prosty skrypt logowania w PHP na zaliczenie, nie jest to żaden projekt strony - dlatego i zabezpieczeń zbytnio nie wprowadzam(nawet bym nie umiał ...), a głównie chodzi o operacje na plikach. Tak więc mój skrypt logowania(oraz rejestracji co by ułatwić sobie sprawę) składa się z plików: rejestracja.html - Rejestracja użytkownika zar.php - Zapis konta użytkownika do pliku. index.php - Formularz logowania glowna.php - Odczyt danych z pliku, strona główna. Proszę o to zawartość: rejestracja.html CLICK zar.php CLICK index.php CLICK glowna.php CLICK Mianowicie jak sami widzicie instrukcja Kod if($pass!==$log[1]) { echo "Złe dane, beka (IMG:style_emoticons/default/haha.gif) <br />"; echo $pass."<br />"; echo $log[1]; exit(); } W ogóle nie działa. Obydwa ciągi się niby nie zgadzają, mimo że gdy wymuszam instrukcją echo wyświetlenie wewnątrz jej tych zmiennych - otrzymuje ten sam md5. Skrypt mimo podania dobrego hasła(md5 się zgadza) zwyczajnie uznaje go za niepoprawny, wrzucając mnie w owy if. Próbowałem różnych operatorów - nie działają, nadmienię również, że gdy sprawdzę LOGIN wraz z tym z pliku instrukcja IF wykona się poprawnie. Proszę o tą niewielką pomoc (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 395 Pomógł: 80 Dołączył: 24.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skora są z "widzenia" takie same to może są jakieś dodatkowe niewidoczne znaki, sprawdź to za pomocą count(), dodatkowo porównywane dane muszą być tego samego rodzaju.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 8.11.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skora są z "widzenia" takie same to może są jakieś dodatkowe niewidoczne znaki, sprawdź to za pomocą count(), dodatkowo porównywane dane muszą być tego samego rodzaju. Sprawdzić je za pomocą count ? W jaki sposób ? Co do tego samego rodzaju ... Chodzi Ci o to że mieszam string z tablicą[$log[1]] ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 709 Pomógł: 176 Dołączył: 24.10.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Dziękuję za pomoc. Błędem był biały znak(Najprawdopodobniej pojawił się dzięki "\n") aczkolwiek funkcją trim() ją zniwelowałem - Obecnie skrypt działa.
Dziękuję najmocniej za pomoc (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) A skorzystam z małego pytanka: Gdyż strona polega na include'owaniu do glowna.php podstron - By mój skrypt logowania działał(gdy przechodzę na podstronę łapę błąd związanym z brakiem logowania) czy powinienem stworzyć sesję i na niej działać ? Ten post edytował bertek 8.11.2012, 19:12:34 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 22:39 |