![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-Gość1231231- |
![]()
|
Goście ![]() |
Cześć. Mam problem, ponieważ wyciągam z bazy kolumne i chciałbym teraz zamienić.
Wyciągam $r['categories'] - oznacza to numer kategorii. Chciałbym teraz warunkowo dopisąć, że jeśli ten wyciągnięty numer kategorii ($r['categories']) wynosi 22, to wyświetli się 'kategorianr1'. Kombinowałem z str_replace, ale mi coś nie wyszło. Tak wyglądały moje kombinacje:
Bardzo proszę o pomoc. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 933 Pomógł: 460 Dołączył: 2.04.2010 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A w jakim celu to zamieniasz? Tylko po to żeby wyświetlić czy chcesz zapisać do bazy?
Nie prościej tak? I już się wyświetla tekst, który chciałeś, nie konieczne są żadne zamiany. Poza tym masz średnik w ifie. A jeśli już się upierasz przy str_replace: Ten post edytował b4rt3kk 8.11.2012, 15:45:15 -------------------- Jeśli pomogłem, kliknij proszę 'pomógł'. Dzięki.
|
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
chce wyświetlić zamiast '22' - 'kategorianr1'. Wyświetlam to tylko po to, żeby wyświetlić. A to powyższe nie spełnia tego warunku niestety, bo już podobnie próbowałem.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 933 Pomógł: 460 Dołączył: 2.04.2010 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Daj:
widać, nie jest to 22, albo masz tam białe znaki.
Jest to porównywanie ciągów, a nie liczb, muszą być one zgodne ze sobą, jeśli jest spacja, enter czy tabulator to już nie są. A skoro warunek nie zachodzi to znaczy, że coś z wartością $r['categories'] jest nie tak. -------------------- Jeśli pomogłem, kliknij proszę 'pomógł'. Dzięki.
|
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
takie coś jest ok, ale chciałbym, aby nie zamieniało TYLKO tam, gdzie jest TYLKO 21, bo niektóre rekordy mają postać: "19,20,21,22" i chciałbym, żeby to 21 też zamienił i wtedy wyglądałoby: "19,20,kategorianr1,22". Jak to zrobić? Wstawienie % przed '21' nie pomaga, chyba że źle wstawiłem |
|
|
![]()
|
|
No i się dziwisz, że warunek się nie wykonuje... Jeśli ciąg ma postać: "19,20,21,22", to nie dajesz żadnych ifów, wystarczy:
I to tyle, cała filozofia. -------------------- Jeśli pomogłem, kliknij proszę 'pomógł'. Dzięki.
|
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
Działa, próbowałem zrobić jeszcze tak:
tylko ze nie chwyta. wstawia nazwe, ale dodaje do tego zwykłe numerki jeszcze, jeśli kilka kategorii występuje obok siebie. Jak to połączyć? |
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
a takim sposobem dodaje jakieś dziwne numerki do kategorii. wypisuje wszystko, ale jako 'spacje' wstawia duże ciągi jakichś numerków |
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
nie, ten powyższy sposób rozwala to wszystko. to z ifami działa, ale wyświetla tylko 1 kategorie nawet jak jest ich z 4
|
|
|
![]()
|
|
Lepiej pokaż jak wygląda skrypt cały, bo z tego nie jestem w stanie zrozumieć co tu się dzieje.
-------------------- Jeśli pomogłem, kliknij proszę 'pomógł'. Dzięki.
|
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Już łapię, jeszcze tylko mi powiedz, jak wygląda zawartość poszczególnych komórek w kolumnie 'categories'. Czy jest to pojedyncza liczba, czy też kilka liczb? Np. oddzielonych przecinkami? Podaj kilka przykładowych zawartości z tych komórek.
|
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
jest to np jedna liczba '22' albo '22,23,24'.
a jeszcze dałoby radę te przecinki zamienić na '/'? |
|
|
![]()
|
|
Zrób tak:
Teraz czas na zamianę:
Ten post edytował b4rt3kk 8.11.2012, 17:13:16 -------------------- Jeśli pomogłem, kliknij proszę 'pomógł'. Dzięki.
|
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Na samym końcu:
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 709 Pomógł: 176 Dołączył: 24.10.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po pierwsze to źle zaprojektowałeś bazę danych i teraz za to płacisz
![]()
powinieneś dostać oczekiwany rezultat -------------------- http://d3ut3r.wordpress.com/ | mysql_* jest przestarzałe UŻYWAJ PDO!
|
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
nie ja zaprojektowałem baze danych. ja tylko musze sie w tym g... babrać
pomogło, ale wciąż w niektorych rekordach jest "z-cyrkoniami,z-perłami,złote/pozłacanez-cyrkoniami/z-perłami/złote/pozłacane" nie wiedzieć dlaczego |
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
ok, zrobione
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |