![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-MDante- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam, dostałem takie zadanie:
Dlaczego następujący fragment kodu w języku XHTML w wersji 1.1 jest niepoprawny? Uzasadnienie poprzyj odwołaniem do odpowiedniego punktu specyfikacji języka XHTML. Siedziałem nad specyfikacją kilka godzin ale nic nie znalazłem. Czy ktoś mógłby mi pomóc albo chociaż mnie nakierować czego szukać? Z góry dzięki za pomoc! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 10 Dołączył: 4.11.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sprawdź w validatorze
![]() http://validator.w3.org/#validate_by_input+with_options Ten post edytował mkamin 6.11.2012, 20:54:03 |
|
|
-MDante- |
![]()
|
Goście ![]() |
Sprawdzałem już co prawda 3 razy i dalej nie wiedziałem co jest źle, ale sprawdziłem teraz jeszcze raz i w końcu pykło
![]() Teraz jeszcze potrzebny mi punkt w którym jest to zapisane. Dzięki jeszcze raz! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 395 Pomógł: 80 Dołączył: 24.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy nie lepszym pomysłem byłoby zastąpienie kontenera div fieldsetem, dla formularza jest on bardziej naturalny.
-------------------- |
|
|
-jaz- |
![]()
|
Goście ![]() |
Mam ten sam problem.. Znalezłeś może w którym miejscu w specyfikacji to się znajduje?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Znajduje się to w DTD dla HTML 4.01 i nowyszych:
Kod <!ELEMENT FORM - - (%block;|SCRIPT)+ -(FORM) -- interactive form --> Co oznacza tyle, że bezpośrednio wewnątrz elementu FROM mogą znajdować się wyłącznie elementy z grupy block (DIV, FIELDSET, P itp.; wyjątek stanowi tutaj kolejny element FORM, który jest wykluczony) albo element SCRIPT.
Ten post edytował Crozin 7.11.2012, 21:56:50 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 65 Pomógł: 1 Dołączył: 19.03.2012 Skąd: Września Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 07:28 |