![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 112 Pomógł: 0 Dołączył: 31.08.2012 Ostrzeżenie: (40%) ![]() ![]() |
jak w tym skrypcie komentarzy zrobić żeby było trzeba obowiązkowo wypełnić wszystkie pola i żeby była obowiązkowa liczba liter min.3 ?
bo ja próbowałem tam wstawić taką funkcje ale każdy skrypt inny i nie wiem w które miejsce, a wy się tak dobrze znacie to na wass to pestka. Podam ten skrypt bo w 2 to tylko pola .
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 1 566 Pomógł: 37 Dołączył: 14.05.2003 Skąd: Kraków ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 28.11.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najlepiej wyprowadzić walidacje poza obszar formularza w php - ajax - i tam (w osobnym pliku) php-em zwalidowac a nastepnie wyslać : -) Polecam jquery ajax lub skrócona wersja post. Poczytaj i zobaczysz - spodoba Ci sie :- ) W osobnym pliku zrob to co Ci kolega napisał i bedzie smigac jak wielkie oceaniczne śledzie :-)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Ja bym postulował napisanie klasy walidacji. ógłbyś przepisywać powoli kod na obiektówkę, ale jeśli chcesz się dalej trzymać strukturalnego to nie widze problemu. Mogło by być coś w stylu:
- zmienna odpowiadająca za powodzenie walidacji, - tablica pól z przypisanymi warunkami walidacji, - ewentualnie tablica z wiadomościami walidatora. Przykład podam w postaci malutkiej klasy, której pozbawię części funkcjonalności, żebyś za łatwo nie miał ![]()
Tu można naprawdę dużo pokombinować i to bardziej to szkic. Można przykładowo obiekt formularza przekazać do konstruktora już na starcie, co nam ładnie strukturkę stworzy, można mieć jakiś pakiet reguł standardowych wraz z ich komunikatami błędów, można pomyslec o możliwości podawania nie tylko reguł klasy Validator, ale także user defined czy wbudowanych PHP. -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 112 Pomógł: 0 Dołączył: 31.08.2012 Ostrzeżenie: (40%) ![]() ![]() |
użytkownik Ociu dobrze pomógł . od razu działa dzięki
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 01:45 |