![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 53 Pomógł: 0 Dołączył: 16.02.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam problem przy wczytaniu bazy SQLite. Skrypt wywala mi się z następującym błędem: qlite_open() [function.sqlite-open]: unable to open database: ...(ścieżka do pliku na serwie) mój kod wygląda tak:
Eksperymentalnie przerobiłem go na taki:
a plik base.sdb skopiowałem ręcznie do tego samego katalogu - działa świetnie bez problemu. W necie znalazłem ze to wina chmodu, zmieleniem go wiec na 777 - ale to nadal nie pomogło. Wpadłem na genialny pomysł, żeby moją bazę danych w czasie wywoływania zapytania skopiować do folderu z poziomu którego jest wywoływane zapytanie, a po wykonaniu zapytania usuwać. Robiłem to metodami rename i copy, ale baza danych kopiowała się ale pusta, bez zawartości... Skończyły mi się zapytania do Google, pomysły na rozwiązanie problemu i umiejętności kodowania w PHP na rozwiązanie problemu, więc proszę o pomoc majstersztyków na forum ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 180 Pomógł: 19 Dołączył: 4.11.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kopiowanie pliku to raczej nie najlepszy pomysł. Jak zauważyłeś, problemem jest ścieżka pliku z bazą.
Chmody dla katalogu z bazą też ustawiłeś na 777? Upewnij się, czy plik w którym ładujesz bazę jest w strukturze folderów na tym samym poziomie co /administrator -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 511 Pomógł: 143 Dołączył: 13.03.2010 Skąd: Jasło Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jeszcze możesz się upewnić czy user i group pliku są odpowiednio ustawione, zmienić je można przez chown z konsoli
-------------------- Good luck and happy PHP'ing
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 53 Pomógł: 0 Dołączył: 16.02.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak, folder ma chmod rowniez 777
folder dobry bo podaje dla niego ścieżke bezwzględną |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 07:15 |