![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 3.11.2012 Skąd: Piła Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Szperałem już tutaj na forum w tej sprawie i wynalazłem podobne tematy, ale nic z nich nie wywnioskowałem i postanowiłem założyć swój. Przedstawię w skrócię co stworzyłem w PHP: Prostą stronkę, na której jest formularz i skrypt, który zapisuje dane z formularza do pliku tekstowego. Drugi skrypt wyświetla dane z owego pliku tekstowego. Już miałem kończyć, ale zauważyłem, że dane są wyświetlane od najstarszego do najnowszego. Tak wygląda formularz:
Tak wygląda pierwszy skrypt:
A tak wygląda drugi skrypt: Nie znam się kompletnie na PHP - powyrzsze skrypty robiłem na podstawie informacji zawartych w podręczniku. Wszystko ładnie działa, ale chciałbym, aby jednak te dane były wyświetlane na odwrót, niż są zapisane - albo, aby od razu były zapisywane na początku pliku, a nie na końcu. Mogę prosić was o pomoc? -------------------- Idolw Szutrab
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 3.11.2012 Skąd: Piła Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A do którego skryptu to dodać? -------------------- Idolw Szutrab
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przeczytaj w manualu co robią te funkcje i sam się domyśl
![]() |
|
|
![]()
|
|
Poddaje się...
Główkowałem, główkowałem i nic nie wymyśliłem. Nie mam pojęcia, czy mam moje funkcje zamienić tą podaną przez pana CuteOne, czy może mam ją dodać gdzieś na końcu, lub na początku - nie wiem. Na php.net wyczytałem tylko, że jedna pobiera "contents" z adresu lub pliku do zmiennej, a druga wkleja "contents" z owej zmiennej, ale nic mi to nie dało. -------------------- Idolw Szutrab
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 511 Pomógł: 143 Dołączył: 13.03.2010 Skąd: Jasło Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
pomyśl co robi $zyczenia.$content
i co to da przy zapisie do pliku -------------------- Good luck and happy PHP'ing
|
|
|
![]()
|
|
Ale mam to zamienić z funkcją fwrite, czy tylko dodać, zostawiając funkcję fwrite?
Ten post edytował IdolwSzutrab7 5.11.2012, 18:56:14 -------------------- Idolw Szutrab
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 933 Pomógł: 460 Dołączył: 2.04.2010 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli chcesz odczytać zawartość pliku w odwrotnej kolejności:
Ten post edytował b4rt3kk 5.11.2012, 19:11:52 -------------------- Jeśli pomogłem, kliknij proszę 'pomógł'. Dzięki.
|
|
|
![]()
|
|
Dobra, znajomy kolega podpowiedział mi w którym miejscu mam wkleić to:
Wnioskuje, że file_get_contents zastepuje mi fopen i jest ono nie potrzebne, ale jak widać z kodu, który umieściłem w temacie mam jeszczę takie małe zabezpieczenie, z funkcją unlink, która chyba powinna być między fopen a fclose, nieprawdaż? -------------------- Idolw Szutrab
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
A kto ci broni to zabezpieczenie dodać do nowej wersji? To zabezpieczenie jest niezależne od fopen czy file_get_contents...
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Yymm...
Przetestowałem ![]() fopen musi być i to jeszcze przed tymi dwiema funkcjami, ponieważ gdy go nie było to przy tworzeniu owego pliku, skrypt wywalił błąd, lecz utworzył plik i dodał do niego dane, ale ten bląd lekko wkurzał, więc na nowo dałem fopen na początku i fclose na końcu i śmiga jak ta lala. Dziękuję bardzo za pomoc, daję pomógł. -------------------- Idolw Szutrab
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.07.2025 - 12:22 |