![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 1 Dołączył: 30.08.2006 Skąd: Far Far Away Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam ponownie.
Mam kolejny problem z sortowaniem wyników pobieranych z tabel. Mam 2 tabele klienci oraz rolety. W tabeli klienci jest zapisany status zamówienia a w roletach zapisane są informacje nt. szerokości, wysokosci, ilości, koloru tkaniny. Dane do wyniku s a pobierane tylko dla klientów dla których status wynosi 0.
Chciałbym wyciągnąć z bazy informacje ile i jakie kolory tkanin mam do zrobienia, żebym mógł sobie wpisać wartości do programu do optymalizacji rozkroju. Czyli chciałbym otrzymać taki wynik: Cytat kolor | wymiar | szt | ------------------------ a2 | 30x150 | 3 | | 40x150| 1 | ------------------------ a3 | 60x140 | 4 | ------------------------ a4 | 30x150 | 1 | | 40x130 | 2 | | 50x215 | 8 | ------------------------ Kolor do bazy jest wpisywany z ręki podczas wprowadzania danych do zamówienia (za dużo kolorów żeby robić selecta). Niestety nie wiem jak to ugryźć. Proszę naprowadzcie mnie na właściwy tor myślenia. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 263 Pomógł: 9 Dołączył: 3.05.2009 Skąd: Wroc Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja osobiście zrobiłbym przekazanie wyników do tablicy następnie wykonał sortowanie tablicy i jej wyświetlenie ew. export danych do programu
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 1 Dołączył: 30.08.2006 Skąd: Far Far Away Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ok napisałem coś takiego:
i mam to o co mi chodziło. Teraz chciałbym uzyskać spis szerokości rurek do cięcia - napisałem taką funkcję:
wszystko ładnie pobiera ale chciałbym znowu pogrupować wyniki tzn. zamiast otrzymywać 73 - 2szt , 73 - 2szt chciałbym otrzymać od razu 73 - 4szt. pomożecie? ![]() Dziękuję za waszą bezcenną pomoc. Milczenie w tym temacie była tak wymowne, że problem został rozwiązany. Ku potomności funkcja do której dązyłem:
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 5.07.2025 - 12:07 |