![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 14.08.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam Panowie,
Jako, że jestem laikiem jeśli chodzi o technologię AJAX-a chciałbym Was prosić o pomoc w zakresie stworzenia pewnego skryptu akcji. Mam tak wyglądający formularz: (IMG:http://i.imgur.com/iM8wR.png) Jako, że jestem łasuch na wszelkiego rodzaju świecidełka na stronach www, chciałbym dodać następującą funkcjonalność. Po kliknięciu przycisku SZUKAJ, chciałbym, aby na środku div'a z formularzem pokazała się standardowa ikona podczas korzystania z AJAX'a, a wyniki zostały zwrócone nie na nowej stronie www, a w tym div'ie w którym znajdował się formularz. Czy trudno jest coś takiego zrobić? Kompletnie nie mam pojęcia jak do tego się zabrać, a tutoriale, które widziałem w sieci odnoszą się do wyszukiwarek z jednym polem input. Za wszelkie sugestie, podpowiedzi i pomoc będę bardzo zobowiązany. Poza tym chciałbym Was, drodzy koledzy prosić o pomoc związaną z wyborem technologii/frameworka do zarządzania pewną stroną, ale o tym w osobnym wątku. Pozdrawiam Ten post edytował David_Rook 3.11.2012, 11:39:43 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 511 Pomógł: 143 Dołączył: 13.03.2010 Skąd: Jasło Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://net.tutsplus.com/tutorials/javascri...h-using-jquery/
po prostu na callback'u funkcji ajax robisz podmianę diva. jeden czy wiele inputów to nie problem, bo dokładasz po prostu nowe pola POST lub GET |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 14.08.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mógłbyś podać mi do siebie jakieś namiary, bo mam kilka pytań....
|
|
|
![]()
|
|
Głównie chodzi mi o to, czy muszę coś dać w sekcji ajax-succes
Bo skrypt search_hipoteczny zwraca mi tabele wyszukanych kredytów... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 75 Pomógł: 20 Dołączył: 8.10.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hm ciezko mi cos mowiac nie znajac w ogole podstaw dzialania Twojego skryptu, ale jak jzu wyslesz to zapytanie do ajaxa, to w skrypcie php, jak juz sobie obrobisz te dane to nalepiej uzyc json'a. np:
i dzieki temu mozesz sie z poziomy juery wygodnie odwolywac do tego co Ci zwroci baza danych success(json) { $('#kredyty').val(json['kredyty']); } nie wiem czy o to Ci chodzilo.. (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Ten post edytował tab 4.11.2012, 21:58:12 |
|
|
![]()
|
|
Zaraz Ci wytlumacze o co mi chodzi...
Mam taki kod formularza: Formularz Pod to jest podpięty następujący skrypt search_hipoteczny.php:
I chciałbym, żeby po kliknięciu Szukaj (na tym obrazku wyżej) przeładować tego Div-a i wyświetlić efekt działania skryptu search_hipoteczny.php Próbowałem na podstawie tego tutorialu co podesłał kolega Jasianin, ale właśnie tej kwestii nie rozumiem, czy mam dodać jaki atrybut w sekcji success, czy też nie.. Json'a w ogóle nie znam i nie mam pojęcia jak tego użyc... Dobra, znalazłem jakaś podpowiedź -> http://www.jotorres.com/2011/11/display-da...jquery-and-php/ Spróbuję z tym (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował David_Rook 4.11.2012, 22:08:47 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 75 Pomógł: 20 Dołączył: 8.10.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak w success musisz dac argument, np
success(msg) po to zeby moc sie jakos odwołac do odpowiedzi serwiera czyli np msg.responseText (dla xmla) albo msg['zmienna'] (w przypadku jsona) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 27.09.2025 - 02:01 |