![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 355 Pomógł: 533 Dołączył: 15.01.2010 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam pytanie: Mam walidację formularza po stronie przeglądarki, wszystko działa super. Ale załóżmy, że użytkownik wyłączy JS. Wtedy będzie mógł wpisać cokolwiek i przejdzie formularz.
Aktualnie zrobiłem tak, że jeśli użytkownik wypełni źle jakieś pole, np. za mało znaków. To po SUBMIT dostanie czystą stronę z wyjątkiem "login => String musi mieć minimum 3 znaki". Widok: funkcja create:
funkcja minlenght:
funkcja submit:
Chciałbym, aby to było jakoś bardziej przyjazne dla użytkownika i na przykład, przenosiło użytkownika z powrotem na stronę z formularzem i gdzieś tam była informacja, że "login => String musi mieć minimum 3 znaki". Nie wiem czy w ogóle używanie wyjątków do takich sytuacji jest ok? I czy to co chcę osiągnąć jest możliwe, używając wyjątków? Może kompletnie, źle się do tego zabrałem? Po prostu nie wiem jak się za to zabrać, wszystko było super, do momentu kiedy zdałem sobie sprawę, że jednak warto byłoby pokazać użytkownikowi co zrobił źle w przyjaźniejszy sposób. Próbowałem patrzeć jak to jest w różnych frameworkach, ale tylko jeszcze bardziej zgłupiałem. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wyjątki mają pomagać developerom nie użytkownikom, więc pomysł lekko nie trafiony
![]() - walidację (nawet po stronie przeglądarki) pisząc 5 linijek kodu - filtry - przenośność kodu - piszesz raz a później kopiuj-wklej - obsługę nieprzewidzianych przez Ciebie sytuacji |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 355 Pomógł: 533 Dołączył: 15.01.2010 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No właśnie tak myślałem, że te wyjątki to był strzał kulą prosto w płot. Już się zabrałem za napisanie tego od nowa porządnie. Nawet przez tą godzinkę, znalazłem fajną klasę do obsługi walidacji, więc mam się na czym wzorować.
Tak zastanawiałem się, tylko, że będę bezmyślnie używał rozwiązań Zenda i nic z tego nie wyniosę. Wcześniej zacząłem właśnie pisać w Zendzie, ale poczułem się trochę, jak motorniczy tramwaju jadący po szynach, bez kierownicy i biegów, a jednak dojeżdżający do przystanków, choć samemu nie wie jak. A tak pisząc to wszystko samemu, bardzo dużo już się nauczyłem i później będę wiedział po co używam tej biblioteki i co ona właściwie robi. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To jest właśnie magia frameworków, sam musisz dojść i zrozumieć zasady działania cudzego kodu
![]() ![]() Jak skończysz kod rzuć jakiś przykład wykorzystania tej biblioteki o której wspomniałeś Ten post edytował CuteOne 1.11.2012, 21:55:44 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 5.07.2025 - 17:33 |