Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Grafika wektorowa na stronach internetowych
Generic

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (10%)
X----

Witam. Od pewnego czasu myślę nad zamieszczeniem grafiki wektorowej na mojej stronie. Oczywiście zanim założyłem temat to szperałem w wyszukiwarce czy nikt nie bawił się w ową grafikę. Jak sami wiemy grafika wektorowa pozwala nam na powiększenie obrazu nie tracąc przy tym jakości obrazu. Z naszymi stronami też różnie bywa i na nie których urządzeniach obecna grafika może być nieestetyczna. Jak więc miałoby się to w przypadku grafiki wektorowej jeśli by wrzucić taką na np. tło? Jak myślicie, jest to opłacalna robota? Stosujecie ją? Czekam na wasze zdanie. Pozdrawiam.

Ten post edytował Generic 31.10.2012, 21:44:56
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 2)
prowseed

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Pamiętaj, że przy grafice wektorowej procesor musi sobie pomyslec jak ona ma wygladac. Na urządzeniach mobilnych to może być 'pain in the ass' jeśli za mocno zaszalejesz w temacie. Wektory ogolnie sa fajne, do weba rowniez, ale czesto niedoceniane lub zle uzywane.

Zachecam do szybkiej lektury:
http://www.alistapart.com/articles/using-s...kgrounds-part-i

Osobiscie svg uzywam do takich elementow jak ikony na przyciskach, rzadko gdziekolwiek indziej. Gdy klient powie: "30% większe proszę" nie ma problemu, by to bardzo szybko powiększyć. Jeżeli natomiast chcesz używać svg by być niezależnym od rozdzielczości to radzę się zapoznać z plusami i minusami tego zjawiska, przy czym jeśli chodzi o tło, to raczej nie ma problemu.

I tylko spytam: na jakich urządzeniach "obecna" grafika ma być nieestetyczna? Mówisz o maczkach i retinie? Na to juz sa triki dobre, chociazby image-2x

--------------------
+Quote Post
ixpack

Ostrzeżenie: (0%)
-----

canvas + svg = tlo smile.gif

Fajne fajne rzeczy mozna robic z canvas tak btw., widzialem stronke co canvas uzywala do gry a'la mario (co prawda nie byla to grafika wektorowa).

--------------------
Łatwo jest być odważnym za murami własnego zamku.
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 19.08.2025 - 11:48