![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 224 Pomógł: 0 Dołączył: 31.10.2012 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam. Od pewnego czasu myślę nad zamieszczeniem grafiki wektorowej na mojej stronie. Oczywiście zanim założyłem temat to szperałem w wyszukiwarce czy nikt nie bawił się w ową grafikę. Jak sami wiemy grafika wektorowa pozwala nam na powiększenie obrazu nie tracąc przy tym jakości obrazu. Z naszymi stronami też różnie bywa i na nie których urządzeniach obecna grafika może być nieestetyczna. Jak więc miałoby się to w przypadku grafiki wektorowej jeśli by wrzucić taką na np. tło? Jak myślicie, jest to opłacalna robota? Stosujecie ją? Czekam na wasze zdanie. Pozdrawiam.
Ten post edytował Generic 31.10.2012, 21:44:56 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 433 Pomógł: 64 Dołączył: 29.01.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pamiętaj, że przy grafice wektorowej procesor musi sobie pomyslec jak ona ma wygladac. Na urządzeniach mobilnych to może być 'pain in the ass' jeśli za mocno zaszalejesz w temacie. Wektory ogolnie sa fajne, do weba rowniez, ale czesto niedoceniane lub zle uzywane.
Zachecam do szybkiej lektury: http://www.alistapart.com/articles/using-s...kgrounds-part-i Osobiscie svg uzywam do takich elementow jak ikony na przyciskach, rzadko gdziekolwiek indziej. Gdy klient powie: "30% większe proszę" nie ma problemu, by to bardzo szybko powiększyć. Jeżeli natomiast chcesz używać svg by być niezależnym od rozdzielczości to radzę się zapoznać z plusami i minusami tego zjawiska, przy czym jeśli chodzi o tło, to raczej nie ma problemu. I tylko spytam: na jakich urządzeniach "obecna" grafika ma być nieestetyczna? Mówisz o maczkach i retinie? Na to juz sa triki dobre, chociazby image-2x -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 248 Pomógł: 55 Dołączył: 1.06.2010 Skąd: mam to wiedzieć? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
canvas + svg = tlo
![]() Fajne fajne rzeczy mozna robic z canvas tak btw., widzialem stronke co canvas uzywala do gry a'la mario (co prawda nie byla to grafika wektorowa). -------------------- Łatwo jest być odważnym za murami własnego zamku.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 11:48 |