![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 9.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam następujący problem. Mam 4 divy o dynamicznie ustalanej szerokości w lini (całkowita szerokość <800px), umieszczone w kolejnym divie o szerokości 800px. Co powinienem zrobić aby krawędź lpierwszego diva w rzędzie zawsze przylegała do lewej krawędzi kontenera a krawędź czwartego w rzędzie do prawej krawędzi kontenera. Innymi słowy potrzebuje dynamiczne marginesy między każdym divem w kontenerze, tak aby wszystkie 4 zawsze wypełniały całe 800 pikseli. Jak? pozdrawiam Ten post edytował Slash0r 31.10.2012, 17:48:24 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 74 Pomógł: 24 Dołączył: 21.10.2012 Skąd: Puławy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ustal na sztywno w css prawy margines dla wszystkich elementów tak, aby wypełniały cały kontener, ale z czwartego usuwaj go poprzez style="margin:0;". Jeśli wyświetlasz te elementy pętlą np. w PHP to:
w pętli: i warunek w elemencie:
Ten post edytował Sebek87 31.10.2012, 18:08:18 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 9.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No niestety właśnie tak robiłem i daje to efekt taki jak u góry mojego profesjonalnego rysunku:
(IMG:http://s16.postimage.org/l38vcguar/info.png) Mi chodzi o efekt ten w drugiej lini. Divy 1 i 4 (licząc od lewej) są przywiązane do krawędzi kontenera stałym marginesem, 2 i 3 niejako środkują się między nimi. Wszystko niezależnie od szerokości diva. Ten post edytował Slash0r 31.10.2012, 23:26:12 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 159 Pomógł: 43 Dołączył: 8.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
napisałem mały skrypcik który rozwiązuje sprawę, mam nadzieje że się połapiesz (jeśli te divy mają jakieś paddingi to je też trzeba uwzględnić i odjąć od zmiennej m za pętlom):
|
|
|
![]()
|
|
@AdIoS_Neo
Super, bardzo mi pomogłeś! Widzę, że skrypt pobiera wartość width z taga style="". O szerokości diva decyduje jednak obrazek. Czy byłbyś w stanie nieznacznie zmodyfikować ten skrypt, tak aby zamiast pobierania wartości z taga style="", pobierał wartość z wstawionego w każdy div obrazka (obrazek wstawia PHP, a konkretnie to tylko link do niego w tag src="")? Niestety dopiero raczkuję w JS i miałbym z tym problem. Byłbyś moim mistrzem (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował Slash0r 1.11.2012, 17:56:51 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 12:32 |