![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 30.10.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Mój formularz dopuszcza pozostawienie pustego pola i gdy to pole zostanie puste jego zmienna dodaje do bazy rekord ze słowem "brak".
Kolumny nie mogą być UNIQUE ponieważ wiele razy ktoś może zostawiać puste pola i słowo "brak" w bazie będzie się powtarzać. Problem polega na tym, że potrzebuje dopisać funkcję, która przy dodawaniu kolejnych rekordów sprawdzi mi czy dany rekord już istnieje w bazie i jednocześnie nie będzie brała pod uwage słowa "brak", które to jako jedyne może sie powtarzać. Proszę o pomoc i z góry dziękuje! |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Jak czegoś nie ma to do bazy wstawia się NULL a nie tekst "brak".
Wówczas spokojnie możesz na pole założyć UNIQUE. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 30.10.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zgadza się, ale zrobiłem tak dlatego, że z kolei drugi skrypt szuka w bazie danych rekordów i jak znajdzie wyświetla cały wiersz łacznie z rekordami "brak", a jeśli byłyby NULL to mi ich nie wyświetli.
|
|
|
![]()
|
|
No tak... to zmienia postać rzeczy.... przecież nieziemskim problemem przy wyswietlaniu jest danie warunku, że jesli pole jest puste to w to miejsce wyświetlaj tekst "brak".... (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Świetnie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) To w takim razie prosiłbym jeszcze o podpowiedź:
To jest skrypt do wyszukiwania rekordów, jak go zmienić tak aby wyświetlał "brak" jeśli naptoka rekord NULL? $wykonaj = mysql_query ("select * from $tabela WHERE pole1='$szukaj' OR pole2='$szukaj'"); while($wiersz=mysql_fetch_array($wykonaj)) echo "Pole 1: ".$wiersz[1], " Pole 2: ".$wiersz[2]."<br>"; |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Podziękował (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 25.08.2025 - 11:27 |