![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 200 Pomógł: 1 Dołączył: 4.08.2012 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
witam ucze sie oop z kursu na wikipedii i obecnie jestem przy interfjsach. z tego co wiem mozna tam dawac (publiczne) prototypy metod czyli bez zadnych instrukcji. czy ktos mi moze wytłumaczyc jaki jest w takim razie ich sens? przykładowo, co mi daje:
tak wiec skoro tak czy siak uniewazniam ta metode to jaki sens ma takie interfejsowanie? tylko dodatkowe kilka linijek kodu.. przynajmniej ja tak to widze, wiec prosze kogos bardziej doswiadczonego o wyprowadzenie mnie z bledu (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Prosty przykład jak w praktyce, można wykorzystać interfejsy - jest późno więc jutro napiszę o co tu chodzi (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Ten post edytował CuteOne 27.10.2012, 01:20:31 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 933 Pomógł: 460 Dołączył: 2.04.2010 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Klasa dziedzicząca po interfejsie musi implementować jej wszystkie metody.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 200 Pomógł: 1 Dołączył: 4.08.2012 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
@CutyOne ok (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
@bart4kk w kursie pisalo ze interfejsy w php sa taka troche alternatywa do wielodziedziczenia z innych jezykow. a w ten sposob wydaje mi sie ze nie sa taka, bo nie moge klasy rozszerzac o nowe własciwosci a jedynie wymuszac to ze ta klasa ma jakies własciwosci posiadac. czyli ja cos zle rozumiem czy interfejsy sluza glownie utrzymaniu porzadku w kodzie? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 380 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Głownie tak (porządkowanie). Podejrzewam że kurs stary i nie bierze pod uwagę że od 5.4 są http://php.net/manual/en/language.oop5.traits.php
|
|
|
![]()
|
|
@viking dzieki za link, poczytam. czy kurs stary, to zalezy jak patrzyc. ostatnia modyfikacja 2010 r., 2 lata to w swiecie komputerów dosyc sporo, ale i tak jest to jeden z nowszych kursow jakie znalazłem odnosnie php
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 16:57 |