![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 24.10.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Jestem początkujący w PHP i za wszelkie "buraki" (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) z góry przepraszam. Muszę zrobić plan pracy dla trzech zmian i na każdej zmianie jest 6 brygad. Chodzi o to że niedziela zawsze wolna plus jeden dzień w tygodniu, który jest ruchomy (np. w pierwszym tygodniu 1 brygada ma wolną niedziele i poniedziałek zaś w kolejnym niedzielę i wtorek itd. a 2 brygada w pierwszym tygodniu ma wolną niedziele i wtorek a w drugim niedzielę i środę i tak dalej, każda kolejna brygada ma przesunięty dzień wolny i jeden dzień w tygodniu - wiem ze to zamotane ale tak to wygląda (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) ). Teraz co muszę z tym zrobić: Wyświetlanie planu po wybraniu zmiany i brygady z możliwością wybrania okresu wyświetlenia z dokładnością do pełnego tygodnia. Proszę o pomoc. Pozdrawiam zemiel PS Tu jest link gdzie mniej więcej jest pokazane jak to ma wyglądać tylko jest to plan dla jednej brygady tylko nie ma możliwości wyboru o którym mówiłem: http://bedforddhlworkers.zemiel.co.uk/rota.php Pozdrawiam Ten post edytował zemiel 24.10.2012, 21:41:00 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Musisz znać nazwy(a właściwie numery dnia) dnia dla każdej daty - manual date parametr "N"
2. Musisz widzieć ile dni ma dany miesiąc - manual date parametr "t" + mktime() Teraz wystarczy dla każdej brygady (w pętli) przelecieć cały miesiąc inkrementując o 8 dni
Do tego dopisz niedziele Ten post edytował CuteOne 24.10.2012, 19:56:59 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 24.10.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hejka
Ten wzór ma błąd bo pomija co 7 weekend gdzie ten powinien zaczynać się od poniedziałku. Tu mam wzór jak to wygląda: http://bedforddhlworkers.zemiel.co.uk/rota2.php Nawet jak daje warunek gdy jest niedziela to żeby cofnął się o sześć dni to zmienia mi się jedynie data ale położenie zostaje takie samo. A tak wyglądają moje wypociny (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) (na razie dla jednej brygady i bez opcji wyboru gdyż muszę przebrnąć przez generowanie tej tabelki potem zajmę się resztą):
Wszelkie sugestie i poprawki mile widziane. Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 933 Pomógł: 460 Dołączył: 2.04.2010 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja bym zaczął przede wszystkim od funkcji generującej tabelkę ze wszystkimi dniami w miesiącu, w zależności od wybranego miesiąca. Następnie ustaliłbym jakieś wartości początkowe dla każdej z tych brygad, tj. dzień wolny, np. licząc od dziś, bo wstecz po co komu patrzeć? Pierwsze wolne:
Oczywiście daty tak tylko dla przykładu, to już sam wiesz lepiej jakie wstawić. I teraz wystarczy dodawać co 8 dni do daty początkowej i te dni zaznaczać jako wolne. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Fajnie ci to wyszło, więc łap małego gotowca (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
Z deczka przekombinowany ale nie miałem weny bawić się z "new Date()" (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Ten post edytował CuteOne 26.10.2012, 00:01:58 |
|
|
![]()
|
|
Cześć
Wszystko pięknie i wielkie dzięki za pomoc, tylko jak wyciągnąć konkretną brygadę z ciągu i i wyświetlić tylko ją w tym ciągu? Bo teraz pokazuje mi ciąg ale wszystkich brygad (potrzebuje to wcisnąć w wiersze tabeli). Tego nie jeszcze nie umiem mała podpowiedź proszę (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Pozdrawiam PS Tak na marginesie to to mój pierwszy taki skrypt który napisałem zupełnie sam (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował zemiel 26.10.2012, 19:37:18 |
|
|
![]()
|
|
Dość prosto - lecisz cały miesiąc i gdy data = dacie w tablicy brygady echujesz je (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)
to tak pi razy drzwi.. nie mam gdzie tego przetestować Ten post edytował CuteOne 26.10.2012, 20:07:07 |
|
|
![]()
|
|
Dzięki
Ale nie zrozumieliśmy się chyba, gdyż tabela ma być generowana dla każdej brygady oddzielnie. Na przykład klikam że chcę wyświetlić plan dla brygady nr 3 rotę za okres powiedzmy - kwiecień 2013; i pojawia się tabelka gdzie są zaznaczone dni wolne i pracujące (np: wolny dzień to "OFF" a pracujący to "8") gdyż tabelka musi być czytelna dla każdego a nie tylko dla wtajemniczonych (pracują tu ludzie w różnym wieku ) Pozdrawiam PS ma się generować coś takiego jak było w linku w pierwszym topiku. Wiem że wybrzydzam ale jak coś robię to chcę żeby to wyglądało profesjonalnie PS Jak prawidłowo sformułować warunek do ifa, chodzi mi o coś takiego:
rezultat tego można zobaczyć tu: http://bedforddhlworkers.zemiel.co.uk/rota4.php Pozdraiwam zemiel Ten post edytował zemiel 30.10.2012, 16:40:51 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.09.2025 - 05:19 |