![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 65 Pomógł: 0 Dołączył: 9.07.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tworzę dynamicznie obrazek - wykres. Legenda będzie w wielu językach - równiez w chińskim dlatego użyłem kodowania utf8.
Przy wyświetlaniu tekstu na obrazku pokazują mi się krzaczki zamiast np. polskich liter. Mozna jakoś przekonwertować te znaki by php wyświetlał je w utf8?? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 74 Pomógł: 0 Dołączył: 29.10.2003 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w gd2 zeby wyswietlic znaczki trzeba przekonwertowac utf-8 na unicode
za pomca funkcj :
-------------------- long hard road out of hell
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 65 Pomógł: 0 Dołączył: 9.07.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki - wypróbuję, ale czy zadziała to nawet dla czcionek po chińsku??
Mam równiez inny problem pewno w przeglądarce wyglądałoby to ok, ale tak się nie dzieje na obrazie wygenerowanym przez php. Mam mianowicie kody znaków a nie same kody (np. Od itd.) Ten post edytował piernik 7.09.2004, 06:44:49 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 74 Pomógł: 0 Dołączył: 29.10.2003 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
unicode wyswietli ci nawet tajwanski pod warunkiem ze czcionka za pomoca ktorej generujesz obrazek bedzie zawierala tajwanskie znaki. nie bardzo rozumiem twoje drugie pytanie
|
|
|
![]() ![]()
|
|
No tak - nie zobaczyłem jak wygląda mój post - kody zostały zamienione na znaki - tak jak to jest w HTMLu, ale w obrazku jest inaczej...
Oto on: ![]() Jak widzisz kody nie zostały zmienione na litery... Wiesz jak to poprawić? |
|
|
![]()
|
|
a mozesz mi wyslac na meila albo wkleic tutaj kod funkcji generujacej ?
przedwczoraj generowalem obrazki do jakiejs strony i unicode zalatwial sprawe i apropo uzywasz gd czy gd2 ? generowany jest jpg czy png ? ja takie cos zrobilem w ten sposob :
//powiadom przegl±darkê o zmiarze przes³ania rysunku header("Content-type: image/png"); //prze¶lij rysunek do przegl±darki... ImagePng($rysunek); //zwolnij zasoby przydzielone do rysunku ImageDestroy($rysunek);[/php] Ten post edytował carramba 8.09.2004, 14:40:49 -------------------- long hard road out of hell
|
|
|
![]()
|
|
Używam gd2, generuję png a jeżeli chodzi o kod to trudno będzie go przesłać bo korzystam z systemu PhpAdsNew, który generuje mi ten wykres. System ten jest dość duży i zapewne nie będzie chodził bez instalacji...
Patrzałem na twój kod i jedyna różnica jest taka że ja korzystam z funkcji imagestring(), która generuje napis. Funkcja ta nie potrzebuje plików czcionek bo korzysta z systemowych serwera. Czy to może być powodem nie zmieniania tych znaków?? |
|
|
![]()
|
|
tak to moze byc powodem, sproboj przez TTF, powinno pomoc.
|
|
|
![]()
|
|
Dzięki za pomoc...
Zrobiłem to jednak na ttf'ie - załadowałem plik arilauni, który ma 23 MB:) Wszystkie znaki utfa:) Ale na szczęście działa - jeszcze raz dzięki za pomoc... |
|
|
![]()
|
|
no problemo. apropo masz moze zestaw arial,arialb,ariali,arialbi ze znakami ISO-8859-2 ? potrzebuje czegos takiego do generowania PDF.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 07:50 |