![]() |
![]() |
-Gość_kuba- |
![]()
|
Goście ![]() |
mam takie dwa problemy, ktore nie wiem jak rozwiazac, poniewaz bede to robil pierwszy raz...
1. chcialbym zrobic system komentarzy... mam na razie plik autor2.php?link=komentarze, w ktorym napisalem skrypt wyswietlajacy mi wszystkie komentarze. jak natomiast zrobic, zeby wyswietlalo mi tylko 10 ostatnich? a po kliknieciu na numer strony, kolejne 10 itd.? 2. przepraszam, nad tym musze sie sam zastanowic, wiec na razie - nic. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 602 Pomógł: 1 Dołączył: 3.04.2004 Skąd: Trójmiasto (Gdańsk) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
masz to na plikach tekstowych czy na bazie danych??
bo jak np. mysql to dajesz:
a potem
itd. poszukaj o stronicowaniu -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 70 Pomógł: 0 Dołączył: 18.09.2002 Skąd: Bochnia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na tym forum było to wiele razy. Sam nie tak dawno napisałem komuś kod na zrobienie zakładek. Poszukaj.
Pozdrawiam |
|
|
-Gość_kuba- |
![]()
|
Goście ![]() |
no to zrobilem cos takiego...
poszukalem, pokopiowalem, pozmienialem, dodalem od siebie storzylem cos, co powinno mi wyswietlac 10 komentarzy na kazdej stronie, a na dole powinny byc linki do kolejnych stron z kolejnymi komentarzami. jednak gdzies jest blad... wg tego co jest mi zwracane, to w linii 19: Parse error: parse error, unexpected ')' in c:\inetpub\wwwroot\kuba\inc\autor_komentarze2.inc on line 19 a to jest kod:
|
|
|
-Gość_kuba- |
![]()
|
Goście ![]() |
ok - blad twkil w tym, ze w zapytanie SELECT przypisanem do $query dalem na koncu niepotrzebnie zamkniecie nawiasu. prawidlowy kod to:
dodalem jeszcze funkcje str_replace, zeby automatycznie robilo mi lamanie wierszy z trescia pochodzaca z pola 'tresc':
teraz za to nie moze odczytac zmiennej $liczba_kom to jest kod obslugujacy system komentarzy:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 70 Pomógł: 0 Dołączył: 18.09.2002 Skąd: Bochnia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co to znaczy, że nie może odczytać zmiennej? Wyskakuje jakiś błąd związany z tą zmienną?
|
|
|
-Gość_kuba- |
![]()
|
Goście ![]() |
dobra, teraz mam kod troche zmieniony.
prawie wszystko jest jak powinno, z tym ze... 1. zalozmy, ze mam 23 komentarze. na pierwszej stronie wyswietla mi sie 10, na drugiej wszystkie pozostale, a na 3 - trzy. chcialbym, zeby na drugiej tez bylo tylko 10. 2. dojde do ostatniej strony z komentarzami, to mimo to mam link 'nastepna strona'. jak zrobic, zeby sie nie wyswietlal? oto kod:
|
|
|
![]()
|
|
Nie mam za bardzo czasu na pisanie kodu. Pisałem kiedyś kod na zakładki. Jeśli chodzi o pierwsze pytanie to wg mojej wersji: sprawdzasz, czy wyświetlana strona jest ostatnią zakładką i jeśli tak to wyświetlasz ostatnie 10. Jak to zrobić? Od ilości wpisów odejmujesz 10 i wrzucasz obie te zmienne do pętli wypisującej. Co do pytania drugiego: jeśli wyświetlana strona jest ostatnią zakładką, nie wypisujesz linku. Wszystko to robisz za pomocą instrukcji warunkowej.
Pozdrawiam |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 07:17 |