![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 190 Pomógł: 0 Dołączył: 12.02.2004 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam system newsów napisany w php, oparty o MySQL. Chciałbym dodać mu możliwość ustawienia jakiemuś newsowi opcji "przyklejony" i/lub "gorący". News trzymałby się na początku listy newsów przez X dni (X - indywidualne ustawienie dni dla newsa), a gorący miałby nawet swój własny, wyróżniający go wygląd.
Ma ktoś pomysł jak zrobić takie coś? -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 115 Pomógł: 0 Dołączył: 3.05.2003 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w tabelce dodajesz nowe pole: "przyklejony" o wartosciach 0 - normalny, 1 - przyklejony
potem wybierajac newsy z bazy dajesz: order by przyklejony Najprostrzy sposób... -------------------- pozdrawiam bamboos
http://piorun.ds.pg.gda.pl/~ronek/log/jedyne.wma |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 190 Pomógł: 0 Dołączył: 12.02.2004 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale jak dam order by przyklejony to najpierw wybierze wszystkie przyklejone, a dopiero potem te najnowsze datą.
order by data desc and przyklejony desc ? Za cholerę nie mam pojęcia, myślałem też, że to bardziej skomplikowane ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 172 Pomógł: 0 Dołączył: 22.09.2002 Skąd: Gorzów Wlkp Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej.
Dodaj do tabeli z news'ami pola tabelaznewsami.DataWyroznieniaDo(typu date) oraz pole tabelaznewsami.Wyrozniony(typy calkowitego), teraz przed wyswietleniem normalnych newsow zrob zapytanie:
Teraz troche objasnienin DataWyroznieniaDo przetrzymuje jak nazwa mowi date do kiedy ma byc wyrozniony news, dlatego sprawdzamy czy sa w bazie jakies newsy z DataWyroznieniaDo wieksza od dzisiejeszej badz jej rownej. Kolejna faza to sprawdzenie czy news nalezy do wyroznionych, stad pole Wyrozniony - dodajesz z wartoscia 1 lub 0, 1 - odpowiada wyroznionemu, 0 niewyroznionemu. Na koniec sortujemy przez DateDodania, zeby wyroznic najnowszy news dodany z opcja wyroznienia. Ostatni kroczek to okreslenie limitu ze potrzebujemy pierwszy news ktory spelnia nasze kryteria. Dalej juz wywalenie tego w odpowiedniej formie na stronie. Ps. Mozna by to oprzec o kolejna tabele i zrobic relacje jeden do jednego i jesli w tabeli o strukturze id_wyroznienia id_newsa - Relacja z tabela newsy data_do i teraz mozemy latwiej zarzadzac taka baza przy dodawaniu mozliwosci przeszukiwania itp, wszystko odbywalo sie bedzie za pomoca kluczy. pozdrawiam anas |
|
|
![]()
|
|
Dzięki wielkie
![]() Trochę to obrobiłem i jest GIT! ![]() Co najważniejsze, działa ![]() Udostępniam fragment, jakby ktoś był zainteresowany.
Mam nadzieję, że komuś to się przyda ![]() Dzięki anas ! -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 17:34 |