![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 39 Pomógł: 8 Dołączył: 11.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
eksperymentuje ostatnio z wyrażeniami regularnymi postanowiłem zrobić więc wyświetlanie tagow użytych w postach. Równie dobrze mógłbym przelecieć like po postach - ale nie o to chodzi. Do danego posta może być przyporządkowana dowolna liczba tagów, więc zapisuje to w formie NUMERTAGU:NUMERTAGU:NUMERTAGU
Przykładowy zwrot:
Do szukajki pobieram ID tagu z tabeli 'tagi'
więc powinno wyglądać to mniej więcej tag:
Macie jakieś pomysły na rozwiązanie tego? Przeszukałem sporą część google na rozwiązanie podobnego problemu, jednak zero satysfakcjonujących rezultatów. // Zdecydowałem utworzyć się kolejną tabelę "tagi_aktywne" insertując tam konkretne tagi z id_postów. Jeżeli ktos ma lepsze pomysły, proszę pisać. Ten post edytował Lwik 19.10.2012, 21:50:10 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 511 Pomógł: 143 Dołączył: 13.03.2010 Skąd: Jasło Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Zdecydowałem utworzyć się kolejną tabelę "tagi_aktywne" insertując tam konkretne tagi z id_postów. Jeżeli ktos ma lepsze pomysły, proszę pisać. i tak się powinno robić, inaczej tabela nie jest znormalizowana. W wcześniejszym przykładzie kolumna tag nie spełniała http://pl.wikipedia.org/wiki/Normalizacja_bazy_danych#1NF Ten post edytował jaslanin 20.10.2012, 07:10:38 -------------------- Good luck and happy PHP'ing
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 39 Pomógł: 8 Dołączył: 11.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poszedlem więc w tamtym kierunku. Tylko teraz mam jeden problem, mianowicie, chcę utworzyć ranking najpopularniejszych tagów odświezany co powiedzmy 30 min.
Czy jest jakieś optymalniejsze rozwiązanie od pobrania wszystkich tagów i przypisania im odpowiednich count() z tagi_aktywne?
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 6.07.2025 - 17:33 |