![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 19.10.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam taki problem podczas tworzenia formularza do obsługi bazy danych. Sprawa wygląda tak: sa dwie tabele w bazie jedna slownikowa(modyfikowana z poziomu formularza ze strony www) struktura: id | nazwa 1. warszawa 2. poznan 3. gdansk 4. wroclaw z tej tabeli pętlą „while” pobieram nazwy do formularza i w tym formularzu dopisuje do pobranych nazw wartości np. 1,3,4, chciałbym z poziomu formularza nazwy wraz z wartościami dopisywać do drugiej tabeli, ale poki co dopisuje mi tylko nazwe i wartość z ostatniego „przebiegu” pętli while , jak to "przeskoczyć"? dopiero zaczynam zabawe z php i moze "while" to nie tedy droga .... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 587 Pomógł: 131 Dołączył: 8.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Kod będzie przydatny. -------------------- Despite the tons of examples and docs, mod_rewrite is voodoo. Damned cool voodoo, but still voodoo. --Brian Moore
I never go looking for a sucker. I look for a Champion and make a sucker of of him. --Amarillo Slim Home-made : js-gui-classes | Accordion | Tabs | Carousel / php-sms-classes | Obsługa bramki SMS MultiInfo | Obsługa bramki SMS Mobiltek |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 19.10.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
<?
$miasto=mysql_query("select * from miasto "); echo"<br><br><form action='bezdod.php' method='post'> <table align='left'border='3'><tr><td><b>miasto</td><td><b>ilosc</td></tr>"; while($x=mysql_fetch_assoc($miasto)){ $td=$x['miasto']; echo"<tr><td>$td</td><td><input type='text' name='ilosc'></td></tr>"; } echo"<tr><td colspan='2' align='center'><input type='submit' value='dodaj' name='dodaj'></td></tr></table></form>"; ?> |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 933 Pomógł: 460 Dołączył: 2.04.2010 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
<? $miasto=mysql_query("select * from miasto "); echo"<br><br><form action='bezdod.php' method='post'> <table align='left'border='3'><tr><td><b>miasto</td><td><b>ilosc</td></tr>"; while($x=mysql_fetch_assoc($miasto)){ $td=$x['miasto']; echo"<tr><td>$td</td><td><input type='text' name='ilosc'></td></tr>"; } echo"<tr><td colspan='2' align='center'><input type='submit' value='dodaj' name='dodaj'></td></tr></table></form>"; ?> Nie zbyt precyzyjnie objaśniłeś swój problem, ale domyślam się o co chodzi.
Rzecz w tym, że przesyłając swój formularz miałeś tylko jedną zmienną $_POST['ilosc'] prawda? Zmienna była kolejno nadpisywana aż do wartości w ostatnim obrocie pętli. Zastosuj tutaj nazwę tablicową, tak jak zaprezentowałem to w przykładzie powyżej. Odczytujesz ją poprzez $_POST['ilosc']['id_miasta']. A zresztą dopisz linijkę: w pliku wynikowym (bezdod.php?) i wszystko powinno być jasne. -------------------- Jeśli pomogłem, kliknij proszę 'pomógł'. Dzięki.
|
|
|
![]()
|
|
ok fajnie zdaje sie ze zalapaem teraz tylko pytanie jak w pliku wynikowym zaleznie od ilosci pozycji pobranych z tabeli nazw wykonac polecenie insert do nowej tabeli
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 933 Pomógł: 460 Dołączył: 2.04.2010 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Choćby tak:
-------------------- Jeśli pomogłem, kliknij proszę 'pomógł'. Dzięki.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 23:19 |