![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 19.10.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam
![]() TABELA : NR_TESTU NR_PYTANIA PYTANIE A B C D ODP 1 1 Ile masz lat ? Tyle co ty ![]() 1 2 Jak Się Nazywasz ? Artur Robert Maciek Kamil a 1 3 Gdzie Pracujesz ? US UM PKO BPH a 1 4 Jakie Masz Auto ? opel bmw audi skoda a 1 5 Ile zarabiasz ? 1000 2000 3000 4000 c KOD PHP
jak uzyskać do każdego pytania zmienna z odpowiedzia a b c lub d ? pytania jak w tabeli .. i wywalić dublujący sie przycisk koniec .. może to zła koncepcja ? stronka z testem jest tu : http://www.gadmar.home.pl/pracad/test/test.php dzieki za pomoc i nakierowanie na właściwe rozwiązanie ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Odpowiedzi zapisujesz w osobnej tabeli np. odpowiedzi ;P
ID_PYTANIA | ODPOWIEDZ i za pomocą JOIN "podczepiasz" odpowiedzi do pytania |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 19.10.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hej dzięki za szybką reakcję
![]() nie wiem czy sie zrozumielismy chodzi o to, że ten test wyświetla się z bazy sql której struktura jest w 1 poście .. teraz chodzi mi o to, żeby ten kod PHP tak zamodyfikowac żęby : 1) przycisk koniec nie zapetlał się pod poszczególnymi pytaniami .. wiem że moge go dać po za pętlą ale wtedy pole radio można zaznaczyc tylko 1 dla wszytskich pytań a nie dla poszczególnego pytania. 2) druga sprawa chce żeby petla zwracała tyle zmiennych ile jest pyatn z wartościa a / b /c /d w zależości jaka odp będzie wybrana ![]() jak już będe miał te zmienne zapisze je do innej tabeli gdzie będzie imie i nazwisko studenta nazwa testu oraz odpowiedzi ![]() a później jeszcze sobie sparwdze czy dobrze odpowiedział czy źle ale to później ![]() Ten post edytował lordkoniu 19.10.2012, 07:44:49 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Nadaj polom UNIKALNE nazwy np. name="pole_<?=$row['id_pytania'];?>" wtedy form i przycisk wywal za i przed pętlę
2. Dodaj kolejną tabelę pytania_odpowiedzi, gdzie każde pytanie będzie posiadało zestaw odpowiedzi np. id_odpowiedz | id_pytania | odpowiedz 1 | 2 | a 2 | 2 | b itd.. a w tabeli odpowiedzi masz zapisane co wybrał użytkownik i dajesz na to pole "checked" ps. nie później ;| teraz musisz wiedzieć jak ma wyglądać architektura twojej aplikacji - innymi słowy najpierw planowanie potem pisanie ![]() ps2. standardowo tak powinna wyglądać twoja baza pytania id_pytania | tresc pytania | status pytania_odpowiedzi id_odpowiedz | id_pytania(z tabeli pytania) | odpowiedz odpowiedzi id_pytania (z tabeli pytania)| id_odpowiedzi(z tabeli pytania odpowiedzi) Ten post edytował CuteOne 19.10.2012, 07:49:34 |
|
|
![]()
|
|
qde chyba za cienki jestem na to
![]() ale ok powalcze jeszcze troche ![]() ![]() Chce zrobić prosty generator testów dla studentów zrobiłem takie tabele : tabela TESTY w niej za pomocą formularza będzie można dodawać testy czyli nr testu liczba pytań pytania i odpowiedzi oraz na konicu dobra odpowiedź. tabela STUDENT tu sobie zapisuje dane studentow którzy po nr index oraz hasile będą sie logować do testów. tabela TESTY_NAZWA a tutaj beda nazwy poszczególnych testów ![]() więc z tego co widzę brakuje mi chyba tabeli wyniki w której dam np: LP | INDEX | NAZWA | NAZWA_TESTU | PYTANIE | ODP | dobrze sobie to zaplanowałm ? |
|
|
![]()
|
|
Podejście masz dobre
![]() studenci id_studenta | imie | nazwisko 1 | Gacek | Gacyński 2 | Jolanta | Kwaśniewska testy id_testu | nazwa_testu | ilosc_pytan 1 | Test testowy | 11 2 | Test ograniczony | 5 testy_studenci - łączy studentów z testami id_testu | id_studenta 1 | 1 1 | 2
Tym prostym zapytaniem pobierasz wszystkich studentów, którzy są podpięci do testu o id_testu = 1 ps. testy t to alias nazwy tabeli, żeby nie pisać zbyt długich nazw ![]()
Ten post edytował CuteOne 19.10.2012, 08:24:13 |
|
|
![]()
|
|
troche to skomplikowane
![]() wracając do 1 kwesti tak będzie ok : ?
ok czyli bezmyślnie skopiowałem :\ |
|
|
![]()
|
|
Jak widzisz zastosowałem mysql_fetch_assoc - do kolumn odwołujesz się jak wyżej po ich nazwach. ps. nie znam struktury twojej tabeli więc kolumna_x zmień na właściwe nazwy ps2. zamiast mysql_* używaj PDO lub mysqli edit: zamiast method="get" daj post Ten post edytował CuteOne 19.10.2012, 09:57:58 |
|
|
![]()
|
|
ok zrobiłem tak
![]()
i efekt jest całkiem ok : http://www.gadmar.home.pl/pracad/test/test1.php super sprawa ![]() po wypełnieniu mam w przeglądarce: test1.php?pole_1=b&pole_2=b&pole_3=b&pole_4=c&pole_5=c jak teraz te zmienne wyspiac na ekran i dodać do tabeli z wynikami ? np jak nacisne koniec niech mi echo wypisze podspodem odpowiedzi .. może to mnie nakieruje jak później do tabeli to przenieść z wynikami .. poprawiłem bo odpowiedzi nie było ![]() http://www.gadmar.home.pl/pracad/test/test1.php a i teraz zmieniłem metode nie wyświetla juz danych w przeglądarce ![]() |
|
|
--lordkoniu-- |
![]()
|
Goście ![]() |
ok wieczorna sesja
![]() ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |