|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 226 Pomógł: 25 Dołączył: 22.05.2011 Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam.
Mam problem z przekierowaniem domeny na dany katalog. Przeszukałem kilkanaście stron, ale wszędzie metoda jest praktycznie taka sama, a rozwiązania mojego problemu... nie ma (albo źle szukam (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) ) Przykładowy kod z home.pl: Kod RewriteEngine On https://pomoc.home.pl/bazawiedzy/akademia/278RewriteCond %{HTTP_HOST} ^(www\.)?domena\.pl$ [NC] RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !/katalog/ RewriteRule ^(.*)$ /katalog/$1 [L] Wszystko jest ok, po przejściu na domena.pl wyświetla się zawartość katalogu katalog itd. Mój problem polega na tym, że po przejściu na adres: domena.pl/katalog/ strona... też się pojawia. Chciałbym żeby po wpisaniu takiego adresu serwer zwrócić 404. Tzn. wydaje mi się, że tak powinno być i może i wiem dlaczego tak się dzieje, ale nie mam pomysłu jak to obejść. |
|
|
|
![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 307 Pomógł: 37 Dołączył: 9.11.2010 Skąd: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%)
|
Hmmm nie wiem czy dobrze rozumiem twój problem, ale czy chodzi o to że dla fizycznie istniejących plików/katalogów te reguły także działają ?
Jeżeli tak, to rozwiążesz to kodem w stylu: Kod RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d Jeżeli problem tkwi w czymś innym to wyjaśnij go troszkę dokładniej a z pewnością coś zaradzimy (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował Uriziel01 18.10.2012, 22:37:27 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 226 Pomógł: 25 Dołączył: 22.05.2011 Ostrzeżenie: (0%)
|
Kod / |-- cgi-bin |-- static `-- index.html |-- cms |-- test `-- .htaccess W katalogu / wrzucam do .htaccess: Kod RewriteEngine On RewriteCond %{HTTP_HOST} ^(www\.)?domena\.pl$ [NC] RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !/static/ RewriteRule ^(.*)$ /static/$1 [L] Wchodząc na adres domena.pl wyświetla się index.html z katalogu static - OK. Wchodząc na adres domena.pl/test serwer rzuca 404 - OK. Wchodząc na adres domena.pl/static serwer NIE rzuca 404 tylko wyświetla się plik index.html z katalogu static - FAIL! Wydawało mi się, że zapytanie będzie wyglądało tak: "(...)/static/static/", ale wygląda na to, że serwer wyrzuca "(...)/static/". Poza tym, to grozi przecież "Duplicate content", poza tym ten static w adresie nie wygląda za dobrze. Ten post edytował 404 18.10.2012, 23:07:08 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 307 Pomógł: 37 Dołączył: 9.11.2010 Skąd: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%)
|
Aaaa, teraz rozumiem (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)
Np. przez taką małą regułę umieszczoną w /static/.htaccess Kod RewriteCond %{ENV:REDIRECT_STATUS} !200 RewriteRule ^(.*)$ [R=404,L] uniemożliwi to bezpośredni dostęp do plików umieszczonych w static. Ewntualnie tak: Kod RewriteCond %{THE_REQUEST} static RewriteRule ^(.*)$ [R=404,L] (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował Uriziel01 18.10.2012, 23:32:42 |
|
|
|
|
|
|
|
Ok, trochę mnie tu nie było (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) W każdym razie dzięki za odpowiedź - Twoje rozwiązanie działa ok.
|
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 23.12.2025 - 16:32 |