![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 17.10.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
zaczynam od zera przygodę z PHP włączyłem sobie jedne z kursów dla zielonych i przerabiam go od początku. Zastanawia robie sobie przykłady w jednym pliku. I natrafiłem na początek na problem łamanie linii. Na róznych stonacha szukałem i podają \n \n\r\ \r <br> <br /> <br/> i wordwrap Z tych wszystkich działają mi te z br, ostatniego nie sprawdzałem bo jest za skomplikowane i uwazam, że w małym kodzie bez sensu pisać tyle znaków. 1. Ale mam pytanie dlaczego te pierwsze 3 nie działają \n \n\r\ \r 2. Dlaczego br bez slash i ze slash-em działają. Nie powinien działać tylko jeden? A teraz problem główny z tematu. Jestem przy zmiennych
Dlaczego zmienna $dzialanie mimo, że jej nazwa się powtarza w echo jednym i drugim nie daje wyniku z pierwszej wartości tylko w echo pierwszym daje wynik 40, a w echo drugim 20. Dlaczego nie zgłasza jakiegoś błędu? O ile dobrze rozumiem to wartość zmiennej pierwszej pamiętana jest do momentu aż nie zadeklaruje nowej wartości tej samej zmiennej niżej, czy tak? Jeszcze jedno co widzę. Otóż w kodzie html ma taka linijkę:
A na stronie w przeglądarce mam takie coś zmiennš, czy coś jeszcze w kodzie mi potrzeba do polskich znaków czy to wina przeglądarki i ustawień? Ten post edytował dominik_fil 17.10.2012, 09:08:02 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
zmienna jak sama nazwa wskazuje może zmieniać wartości i nie ma w tym nic błędnego ani dziwnego.
Zapoznaj się wpierw z podstawami z jakiegoś kursu których w języku polskim jest pełno i to za darmo. Forum to nie miejsce na wyjaśnianie takich podstaw, nawet w dziale przedszkole. Zaś co do kodowania: skoro deklarujesz że używasz ISO-8859-2 to i w pliku masz pisać w tym kodowaniu. A ty pewnie piszesz w innym, np. w utf8. Się więc zdecyduj jakiego kodowania używasz i takie deklaruj i używaj |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 17.10.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
UTF-8 (bez BOM)
i zmien wowczas deklaracje w html na utf8 |
|
|
![]()
|
|
Dziękuję za odpowiedz i pomoc.
Dalej znalazłem iso na polskie znaki: (IMG:http://images49.fotosik.pl/1654/baa0d97958131387m.jpg) |
|
|
![]()
|
|
Nie uzywaj ISO. Iso to już staroć.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 590 Pomógł: 107 Dołączył: 25.10.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ISO-8859-2 jest już ciutkę przestarzały. Użyj utf-8. To jest uniwersalne.
Kodowanie UTF8 bez BOM - i po zmianie nagłówka html nie trzeba nic więcej robić. |
|
|
![]()
|
|
Ok tak zrobię. Dzięki za pomoc panowie.
A jeszcze możecie powiedzieć coś odnośnie łamania linii? <br> a <br/> |
|
|
![]()
|
|
To są podstawy html/xhtml
Zapoznaj się z nimi. Nie męcz nas takimi pytaniami (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 824 Pomógł: 106 Dołączył: 14.03.2012 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dodam od siebie iz \n \n\r\ \r to łamanie linii w PHP w zaleznosci od systemu DOS/UNIX/MAC (nie wiem czy taka kolejnosc znajdziesz w manualu)
br to łamanie linii w x/HTML i tego ja w praktyce uzywam a dokladnie <br /> w skrocie nowsze bardziej semnatyczne i kompatybilne rozwiazanie oczywiscie kluczowa jest tu deklaracja dokumentu. O ile dobrze rozumiem to wartość zmiennej pierwszej pamiętana jest do momentu aż nie zadeklaruje nowej wartości tej samej zmiennej niżej, czy tak? TAK Ten post edytował fate 17.10.2012, 11:49:09 |
|
|
![]()
|
|
Cytat dodam od siebie iz \n \n\r\ \r to łamanie linii w PHP Nie w php a w tekście... nie myl początkującego
|
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 824 Pomógł: 106 Dołączył: 14.03.2012 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak, oczywiscie mialem na mysli w tekście lecz interpretowane przez PHP teraz chyba klarownie i poprawnie się wyraziłem (IMG:style_emoticons/default/wstydnis.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Cytat lecz interpretowane przez PHP Nie.... php nie ma tu nic do gadania. W tekscie i koniec kropka. Zapomnij o php (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) \n - to znak końca linii. Owszem, taki zapis: echo "\n"; będzie interpetowany przez php - w tym sensie masz rację (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Trzeba tylko dodać że to wygeneruje znak końca linii, który i tak przez przeglądarkę nie będzie obsługiwany, gdyż w przeglądarce znak końca linii to br. Ale wrzucenie tego do pliku już dawało by nową linie w pliku. W sumie po namyśle to w ogóle miałeś racje (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Trzeba tylko może było ciut doprecyzować (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
nospor wiem, że w html/xhmtl jest <br /> jako koniec linii,
ale ja to piszę w znacznikach php, dlatego pytam. Bo z tego co napisałeś można wywnioskować, że kod html można wstawiać w znacznikach php. |
|
|
![]()
|
|
Kod php służy między innymi do wygenerowania kodu html.
|
|
|
![]() ![]()
|
|
nospor wiem, że w html/xhmtl jest <br /> jako koniec linii, ale ja to piszę w znacznikach php, dlatego pytam. Bo z tego co napisałeś można wywnioskować, że kod html można wstawiać w znacznikach php. mozna np funkcja echo i print http://php.net/manual/en/function.echo.php http://pl1.php.net/manual/en/function.print.php nosporTroche racji mialem troche doprecyzowales, sam sie ciagle ucze a chcialbym juz pomagac tam gdzie wymiataczom juz nie chce sie odpisywac w ramach wdzieczności za otrzymana pomoc ale racja nowicjuszom nie można mieszać bede mial to na uwadze (IMG:style_emoticons/default/nerdsmiley.png) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 04:35 |