![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 6.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Od kilku dni mam problem z parsowaniem strony chronione hasłem. Za pomocą cURL pobieram stronę, która mnie interesuje i zapisuje ją w zmiennej: CODE
Schody zaczynają się przy pobieraniu tego co mnie interesuje. Fragment, który chciałbym pobrać jest postaci: CODE
(Faktyczne dane są inne, ale głównie chodzi o schemat, czyli tablice w tablicach). Czy jest jakiś łatwy sposób pobrania tej tablicy, bez konieczności parsowania? Czy jedyna możliwość, to funkcje typu: preg_match_all(). Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 332 Pomógł: 294 Dołączył: 12.10.2008 Skąd: Olkusz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy jest jakiś łatwy sposób pobrania tej tablicy, bez konieczności parsowania? tak, C++ biblioteka Qt a dokładniej QtWebKit ;] -------------------- Jeśli twoja ręka rusza do przodu powstrzymaj swój gniew; gdy wyprzedza cię twój gniew - wycofaj rękę.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 6.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A coś bazującego na PHP, js?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 332 Pomógł: 294 Dołączył: 12.10.2008 Skąd: Olkusz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w JS możesz pisać pluginy/wtyczki do przeglądarek, więc mógłbyś w tę stronę też iść i napisać parsera jako plugin przeglądarki... z kolei jest też rozwiązanie Serwer Side JavaScript i najbardziej rozwinięte jest chyba Node.js, są tam implementacje DOM, po pobraniu odpowiednich fragmentów mógłbyś skrypt wykonać po stronie serwera... jeśli chodzi o sam PHP to na 99% musiałbyś te dane samemu sobie obrobić... jeszcze jeśli chodzi o wspomniany C++ Qt to można w nim też w JS pisać i miałbyś z poziomu przeglądarki dostęp do zmiennych z wykonanego kodu JS, a i sama biblioteka Qt jest jakby innym łatwiejszym językiem niż C++ choć wciąż to C++, dokumentacja Qt jest dosyć dokładna i jest też dużo przykładów kodu, pisze w nim się dosyć przyjemnie, dodatkowo są kreatory okienek itd.... oczywiście całe Qt opiera się na sygnałach i slotach, ale jeśli umiesz pisać w JS zdarzeniowo to to nawet Ci się by spodobało... sam czas życia obiektów Qt nie koniecznie trzeba kontrolować na sztywno jak to jest w czystym C++, wystarczy przekazać obiektom powiązanym referencję (this) do obiektu nadrzędnego, ale ogólnie warto też zaznajomić się z technikami kontroli życia obiektów promowanych w standardzie C++11 które w sumie były dostępne przy wykorzystaniu BOOST/Qt...
kurcze rozpisałem się trochę dalej nie na temat - sorki i pozdro ;] Ten post edytował zegarek84 16.10.2012, 14:51:17 -------------------- Jeśli twoja ręka rusza do przodu powstrzymaj swój gniew; gdy wyprzedza cię twój gniew - wycofaj rękę.
|
|
|
![]()
|
|
Dzięki wielkie za pomoc. Twoja rada na pewno mi się przyda, często jestem zmuszony do pobierania różnych danych z różnych stron, więc to co zaproponowałeś wydaje się uniwersalną metodą.
W przypadku PHP i Javascript wpadłem na pomysł, że mogę przez PHP wyciąć interesujący mnie kod (dokładnie definicje tablicy w js) i umieścić go w pliku js, z którego w łatwy sposób już mogę wszystko pobierać wszystko co mnie interesuje. Jeszcze się zastanowię, czy da się to zrobić w prostszy sposób. Bez tworzenia pliku. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.06.2025 - 13:52 |