![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 139 Pomógł: 3 Dołączył: 5.06.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Mam pytanie: gdzie trzymać wszystkie artykuły na stronie, w mysql czy w plikach? Co jest wydajniejsze?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że ![]() |
Zależy, ile ma ich być. Jak miliony, to pliki... jak tysiące, to baza na MySQL.
-------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
Najczęstsze błędy | Błędy E_NOTICE | PHP FAQ | FAQ PHPedia | SQL-Injection | Logowanie i sesje | Hashowanie haseł | Server - od czego zacząć ? | Manual PHP Alternatywne Forum dla Ekspertów Nie pomagam na PW, nie mam GG |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 139 Pomógł: 3 Dołączył: 5.06.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Myślę że maksymalnie tysiące
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak Ci się artykuły w ~255-8000 znakach zmieszczą... Google: [Nazwa bazy danych] datatypes.
Ten post edytował Crozin 14.10.2012, 17:19:19 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 374 Pomógł: 79 Dołączył: 6.04.2010 Skąd: Ostrów Wielkopolski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zależy, ile ma ich być. Jak miliony, to pliki... jak tysiące, to baza na MySQL. Ja bym powiedział inaczej (na odwrót): jeśli koło setki to może być w plikach. Jeśli liczone w trylionach, to baza. Z trylionami to tylko strzał, bo ilość wpisów w bazie jest ograniczona nie liczbą a rozmiarem: http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/table-size-limit.html. A tak naprawdę, to ja bym w każdym wypadku polecał bazę. To jest oczywiście sprawa preferencji. Działania na systemie plików są wolniejsze niż na bazie, dlatego sugeruję bazę. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 75 Pomógł: 20 Dołączył: 8.10.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Działania na systemie plików są wolniejsze niż na bazie, dlatego sugeruję bazę. to akurat nie do konca prawda.. czytałem artykuł na stronie gdzie ktos w koncu podał jakies liczby i wyniki były takie jak mnie pamiec nie myli: -przy niewielu informacjach szybsze sa pliki (chociaz niewiele), ale wraz ze wzrostem liczby informacji wydajnosc systemów plików spada na rzecz mysql, ktora jest przystosowana do pracy na duzej liczbie danych. -zapis jest około 10-krotnie szybszy do plików niz do bazy mysql (chociaz to tez chyba było uzaleznione liczba danych). ogolnie to polecam ci bazy danych, bo sa znacznie wygodniejsze i łatwiejsze w uzyciu od plików. ja sobie nie wyobrazam pracy z plikami przy przechowywaniu wiekszej liczby rekordow, czy to info o uzytkownikach czy artykuły |
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
Należy pamiętać, że baza danych to też pliki
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 374 Pomógł: 79 Dołączył: 6.04.2010 Skąd: Ostrów Wielkopolski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Należy pamiętać, że baza danych to też pliki ![]() Jacha ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 122 Pomógł: 0 Dołączył: 16.09.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
baza danych jest najlepszym rozwiązaniem i zalecane jest jej używanie. wszystko jest dobrze posortowane, błyskawiczna szybkość pobierania i wysyłania danych i proste operowanie na zawartościach tabeli. szkoda czasu na pliki. Sam się w to wpakowałem i potem trudno mi było się przyzwyczaić do mysql.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Jeśli Ci zależy na artykułach i przeszukiwaniach itp, to może się warto zastanowić nad bazami nosql także?
-------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 13:16 |