![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 11.07.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam pytanie odnośnie nagłówków, które można załączyć do funkcji mail. Kod jest następujący:
Tak więc powinno być w porządku, zaś problem jest następujący: gdy użytkownik w formularzu poda w polu "name" imię i nazwisko bez polskich znaków, wówczas wszystko działa poprawnie. Kłopot pojawia się, gdy w nazwie są polskie znaki, np. Andrzej Przepiórka. Wtedy na mój adres e-mail, którego adresatem jest samo "Andrzej", zaś nazwisko obcina. Jak to rozwiązać? Czy powinno tu być wskazane kodowanie utf-8, a może zrobić dwa osobne pola na imię i nazwisko, zaś potem je połączyć w nagłówku? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 168 Pomógł: 126 Dołączył: 5.02.2010 Skąd: Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kodowanie to tak jakby podstawa, spróbuj ustawić na utf-8
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 11.07.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 168 Pomógł: 126 Dołączył: 5.02.2010 Skąd: Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://php.net/manual/en/function.mail.php
Tutaj masz jak użyć headers w wiadomości Example #4. Podobnie do tego co dałeś. |
|
|
![]()
|
|
Dziwna sprawa. Jak imię ma jakiś ogonek, tak nazwisko już się "nie łapie", czyli na to wygląda, że kończy się po wyrazie z polskim znakiem.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 75 Pomógł: 20 Dołączył: 8.10.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a ogólnie znaki w skrypcie ci poprawnie koduje? mam nadzieje ze nie kodzisz w windowsowym notatniku
![]() jesli dobrze koduje to pewnie jakis problem z smtp, jakiego uzywasz? |
|
|
![]()
|
|
a ogólnie znaki w skrypcie ci poprawnie koduje? mam nadzieje ze nie kodzisz w windowsowym notatniku Tak, poprawnie. W notepad++. Maila wysyła na utworzone przekierowanie w OVH, które trafia na Gmaila.![]() jesli dobrze koduje to pewnie jakis problem z smtp, jakiego uzywasz? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 374 Pomógł: 79 Dołączył: 6.04.2010 Skąd: Ostrów Wielkopolski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dziwna sprawa. Jak imię ma jakiś ogonek, tak nazwisko już się "nie łapie", czyli na to wygląda, że kończy się po wyrazie z polskim znakiem. Nie lubię dawać podpowiedzi nie sprawdziwszy ich wcześniej, ale nie jestem w stanie szybko tego sprawdzić. Dziwne jest to, że ucina całe nazwisko, a nie na przykład do znaku, albo wywalając jakiś błąd. Spróbuj wstawić cały $name w cudzysłów:
Daj znać, czy to coś pomogło. Przy okazji i dla pewności: w Notepadzie masz ustawione kodowanie w UTF bez BOM, tak? Domyślnie on ma ANSI. |
|
|
![]()
|
|
UTF-8 bez BOM miałem ustawione. Twoje rozwiązanie zadziałało, a dokładniej te cudzysłowy. Dzięki za pomoc!
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 15.06.2025 - 07:34 |