![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 12.10.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam forumowiczów
![]() ![]() Mianowicie : Zabawa czasem. Weźmy przykład : Jest sobie wyścig i trwa on : 5min i dane np. za wygraną / przegraną itp dodadzą się do tabeli dopiero po upłynięciu czasu. Nigdy się czasem w ten sposób nie bawiłem... Zatem prośba moja taka : Jest może ktoś tutaj odważny, ktoś kto może mi pomóc zrozumieć jak to ma działać ( nie tylko na forum, ale np. gg / skype ). Z góry dziękuję, przepraszam i proszą o wyrozumiałość ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 168 Pomógł: 126 Dołączył: 5.02.2010 Skąd: Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Do sprawdzania kiedy minie 5 min sam PHP nie wystarczy, tzn pewnie wystarczy, ale musiałbyś mieć gdzieś zapisane, kiedy ktoś rozpoczął wyścig, a później sprawdzać czy minęło 5 min czyli (tutaj może być pomocne jakieś odświeżanie skryptów):
Rozpoczęcie wyścigu: Pobierasz date i zapisujesz gdzieś (do tego blokada, że dany użytkownik nie może rozpocząć następnego wyścigu przed końcem pierwszego) Sprawdzanie czasu: Pobierasz ten zapisany date i dodajesz do niego 5 min. Na początek pobaw się samym date(...) i zobacz co zwraca, jak się do tego dodaje np 3 min itd. http://php.net/manual/pl/function.date.php Ten post edytował Szymciosek 12.10.2012, 17:03:37 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 12.10.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Date się juz pobawiełm
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ale nadal nie wiem co miałeś na myśli... 'wystarczy/nie wystarczy' php ... ? Ustaw sesje na true że wyścig został rozpoczęty i na tej podstawie sprawdzaj czas
-------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 168 Pomógł: 126 Dołączył: 5.02.2010 Skąd: Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bardziej miałem na myśli właśnie dynamiczne sprawdzanie, bo tak to skrypt musiałby być odświeżany przez użytkownika.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 532 Pomógł: 24 Dołączył: 15.04.2011 Skąd: Kalisz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mozesz tez uzyc js do odliczania i jquery do wysłania danych o stracie zeby je zapisac w bazie
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 763 Pomógł: 117 Dołączył: 15.03.2010 Skąd: void Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
I w ten sposób potencjalny odwiedzający może sobie wklepać dowolny czas
![]() Radzę, nie brać czasu od użytkownika, a z serwera. -------------------- Pomogłem? Kliknij `Pomógł`. To nic nie kosztuje, a mnie usatysfakcjonuje! ;)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 05:11 |