![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 33 Pomógł: 0 Dołączył: 26.02.2011 Skąd: Bieruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam taką sytuacje: posiadam podstronę na której po lewej stronie mam kwadraciki z kolorami. Jak najedzie się na dany kwadracik to balonik co jest obok podświetla się na dany kolor: (IMG:http://s6.ifotos.pl/mini/balonokjp_xrapwpe.jpg) i w jeden rozdzielczości jest okej, natomiast jak otwieram tą stronie w innej rozdzielczości balonik się rozwala (IMG:http://s6.ifotos.pl/mini/balonzlyj_xrapwhs.jpg) Czy jest jakiś sposób,aby w każdej rozdzielczości balonik był zawsze na tym samym miejscu? Podświetlanie balonika na dany kolor zrobiłam za pomocą funkcji hover() w jQuery:
fragment z HTML: Żeby ten balonik pokazywał się z boku nadałam mu position: absolute, bo inaczej ten balon jest pod kwadraikami i cały układ się sypie: (IMG:http://s6.ifotos.pl/mini/balonblad_xrapwep.jpg) kod css:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 355 Pomógł: 533 Dołączył: 15.01.2010 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pokaż to online.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 33 Pomógł: 0 Dołączył: 26.02.2011 Skąd: Bieruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
przykład online
U mnie na chromie z rozdzielczością: 1366 x 768 jest ok, ale niestety na firefoxie jest małe przesunięcie... ;/ Na większych rozdzielczościach np na 1920 x 1080 (print screen poniżej) już ten balonik po prawej jest rozłączony od stopki (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) , jak temu zapobiec, żeby w każdej rozdzielczości (i każdej przeglądarce też by było fajnie) był "przywiązany"? (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) (IMG:http://aleksandralysko.pl/przyklad/balon_zly.jpg) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 97 Pomógł: 45 Dołączył: 5.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzieje się tak, dlatego że ustawiłeś procentową wartość.
Obrazek jest położony na wysokości 27% wysokości ekranu i 64% szerokości ekranu. Druga część obrazka ma inne wartości to też przy zmianie rozdzielczości obrazek leży w zupełnie innym miejscu Obie części obrazka umieść w divie nadaj mu właściwość position:relative ustaw też wysokość(height) całego balona(balon+stopka). Wewnątrz diva, balonowi nadaj position:absolute i top:0. Stopce- position:absolute i bottom:0. Jeżeli nie będą leżeć prawidłowo to balonowi dodawaj wartości stałe(nie %) top Oczywiście to tylko jeden ze sposobów rozwiązania tego problemu (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował RiE 12.10.2012, 09:26:06 |
|
|
![]()
|
|
Po Twoich radach udało mi się ustawić balon i stopkę i teraz jest wszystko okej.
Tylko teraz jest inny problem, bo na ten balon co udało się ustawić, powinien się nakładać innego koloru balon w zależności od tego na jaki kolor najedzie się myszką na kwadraciki po prawej strony. I tutaj jest użyty taki kod w jquery, że po najchaniu na kwadracik po nim powstaje img, który bym chciała przenieś na ten balonik na balonik po prawej stronie i tylko udaje mi się to zrobić po przez nadanie position absolute, a i tak nie da się do końca równo tego zrobić - taka sama sytuacja jak wyżej. Struktura wygląda tak: próbowałam wcisnąć ten div, ale to też nie pomaga... (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 97 Pomógł: 45 Dołączył: 5.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A czy koniecznie musi być nałożenie innego balonika na istniejący? Nie może być zamiana domyślnego na inny?
W stylach:
JQuery:
HTML W miejscu gdzie są wszystkie kwadraciki z kolorem do wyboru, nalezy zrobić coś takiego: Nazwa ID musi odpowiadać nazwie klasy (#czerwony -> .czerwony) Nazwy elementów przyjąłem z mojego poprzedniego posta. Jeżeli są inne to wystarczy podmienić na własne. Zaznaczę jeszcze że jest to dość prymitywny sposób, ale szalenie prosty. Ten post edytował RiE 12.10.2012, 11:01:50 |
|
|
![]()
|
|
Dzięki za pomysł sprawdzę, teraz który lepszy, bo minutę przed Tobą udało mi się zrobić inne rozwiązanie za pomocą jquery ($this() zamieniłam na na nazwę klasy diva czyli na $(' .balon') ). I że teraz ten balonik co się nakrywa nie jest dodawany do <li> tylko do tego <div> w którym jest balonik + stopka.
W ogóle RiE dzięki za całą pomoc!!! (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 19:30 |