![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 468 Pomógł: 36 Dołączył: 14.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam pewien problem. Sprobuje go slownie naszkicowac ;p
Mam content na srodku (wysrodkowany) i teraz po lewo od contentu background jest bialy (tak jak domyslnie) a po prawej potrzebuje dodac gradient (odpowiadajacy gradientowi z contentu). Jest tylko problem. Jak dodaje po prawo od contentu gradient o szerokosci 100% (zeby powielało sie) to pojawia mi sie suwak na szerokosc (ktory jest problemem - wyjasnienie nizej) Na tej stronie mam header i footer ktore maja szerokosc 100% (tak zeby caly czas dotykaly obu krawedzi ekranu) jednak kiedy na stronie pojawia sie suwak to po przesunieciu go w prawo okazuje sie ze 100% nie obejmuje juz tego fragmentu ktory przesuwam ( ![]() ![]() Moze jeszcze dodam ze ten gradient po prawo ustawiam mu css:
tak wiec gradient zaczyna sie od polowy screena (pod contentem) i dalej sie powiela w prawo dłuuuuuugo za content. Czy ktos moze spotkal sie z taka sytuacja, czy moze jakos ją rozwiązał ? Będę wdzięczny za wszelką pomoc:) pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 616 Pomógł: 84 Dołączył: 29.11.2006 Skąd: bełchatów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 468 Pomógł: 36 Dołączył: 14.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
musze przyznac ze Twoja wypowiedz za duzo mi nie mowi. Jezeli chodzi o gradient to jest to obrazek o szerokosci 1px i wysokosci jakiejs tam ktory ma opcje repeat-x.
A to min-width to nie wiem za bardzo do ktorego fragmentu sie odnosi. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 616 Pomógł: 84 Dołączył: 29.11.2006 Skąd: bełchatów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
kod html + css będzie łatwiej pomóc
Gradient musi mieć długość np. min-width:1200px Ten post edytował memory 11.10.2012, 21:27:12 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 355 Pomógł: 533 Dołączył: 15.01.2010 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wystaw to online, nie będziemy się domyślać bez sensu, tylko będzie miał od razu rozwiązanie.
|
|
|
![]()
|
|
Ok to moze odrobina zdjec + kodu ;p
tutaj widac strone jak wyglada (czerwonym oddzielilem content od gradientu) http://screenshotuploader.com/s/01/og1p5gcvi tutaj widac ta sama strone tylko przesuniety scroll troche w prawo : http://screenshotuploader.com/s/01/ue3oxuib tutaj ten czarny pasek na gorze i moze od razu footer :
kod html to nic szczegolnego
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 933 Pomógł: 460 Dołączył: 2.04.2010 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja by zrobił inaczej z tym gradientem:
Tylko jeszcze kwestia tego jak wygląda ten gradient? Tj. tak, div z gradientem z pozycją na prawy, dół, tak samo owy obrazek tła, prawy dół, szerokość ma być 50%? I chyba może taka zostać. -------------------- Jeśli pomogłem, kliknij proszę 'pomógł'. Dzięki.
|
|
|
![]()
|
|
No tak
![]() Tutaj jest screen: http://screenshotuploader.com/s/01/rivxobi3y chcialem zrobic cos w stylu zeby gradient uciac na wysokosci tej zielonej linii i ponizej w czesci contentu dac poziomy gradient powtarzalny po Y (repeat-y) a po stronie gradientu diva z backgroundem koloru pasujacego do prawej krawedzi tego gradientu. I ok powiedzmy ze to rozwiazanie by dzialalo z jednym mankamentem. Otoz ta czesc gradient + div z kolorem nie sa w zaden sposob zalezne od wysokosci contentu tak wiec nawet jezeli content bedzie sie zwiekszal to nie bedzie powodowalo zmiany wysokosci tego diva z kolorem tla ustalonym po prawo (bo on mialby sie rozciagac razem z containerem zeby utrzymac jednolity kolor). Jak moglbym uzaleznic te wysokosci ? czy zrobic to przy pomocy js pobierajac wartosci wysokosci elementow bo nie moge jakos wpasc na rozwiazanie zeby zrobic to tylko z html + css |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 933 Pomógł: 460 Dołączył: 2.04.2010 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Musisz zmienić nieco układ strony:
I dodać css:
#kolor_z_samego_dolu - chodzi oczywiście o kolor gradientu, pobierasz w PS próbnikiem i taki ustawiasz. Gradient nie może być przezroczysty, musi być z tym białym tłem, inaczej spod spodu będzie widać ustawiony kolor. Wywalasz też height, by kontener rozszerzał się automatycznie. Tak w ogóle to nie rozumiem czemu footer i header mają position absolute, z powodzeniem można zastosować static. Ten post edytował b4rt3kk 11.10.2012, 22:22:50 -------------------- Jeśli pomogłem, kliknij proszę 'pomógł'. Dzięki.
|
|
|
![]()
|
|
łałałiła
![]() szukam wlasnie jakiegos sposobu zeby "ograniczyc ten gradient do polowy" ale nie wiem czy to przez pore moj mozg sie wylaczyl czy o co chodzi ;p |
|
|
![]()
|
|
To już niestety musisz się nieco pobawić:
-------------------- Jeśli pomogłem, kliknij proszę 'pomógł'. Dzięki.
|
|
|
![]()
|
|
tak wlasnie myslalem zeby zamalowac ja bialym boxem. No dobra dzieki wielkie za pomoc
![]() pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
tak wlasnie myslalem zeby zamalowac ja bialym boxem. No dobra dzieki wielkie za pomoc ![]() pozdrawiam Nie ma sprawy. ![]() -------------------- Jeśli pomogłem, kliknij proszę 'pomógł'. Dzięki.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.06.2025 - 22:57 |