Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Brak polskich znaków przy dopisywaniu do pliku ;(
artuross

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Mam taki mały problem, nie wiem czemu się tak dzieje, ale, gdy zapisuję do pliku jakiś ciąg, dajmy na to "hasło", zapisuje się on dobrze, polskie znaki występują. Problem pojawia się, gdy postanowię dopisać jeszcze jeden ciąg "hasło" do pliku.
Każda polska litera zostaje zamieniona na krzaczek, nie tylko ta, która została dopisana, ale nawet te, które zostały zapisane do pliku wcześniej. I tak dzieje się za każdym razem - przy utworzeniu i zapisaniu czegoś do pliku, polskie znaki występują, przy dopisaniu - występują krzaczki.

Kiedyś robiłem skrypt o podobnej funkcjonalności, w każdym razie też dane były dopisywane, a polskie znaki występowały. Od tego czasu nic na komputerze nie zmieniałem, tj. nie zmieniałem wersji ani dystrybucji Windowsa.
Nie zmieniałem też wersji XAMPPa ani WAMPa, na obu próbowałem - ten sam efekt.

Pomyślałem, że być może to jakaś wada .txt, chociaż wiem, że poprzednio na .txt działałem, zmieniłem więc rozszerzenie pliku .rtf, a jeszcze później na .doc, niestety, nie pomogło.

Próbowałem też z trybem binarnym i bez - oczywiście, za każdą zmianą usuwałem plik z danymi.

W związku z tym, będę wdzięczny za wszelką pomoc i radę - przy czym polskie znaki muszą zostać.

Pozdrawiam

--------------------
Pomoglem? Daj pomogl!
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 22.08.2025 - 00:29