![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 192 Pomógł: 12 Dołączył: 23.09.2010 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam pewien problem odnośnie rejestracji kilku etapowej, a mianowicie: Cała rejestracja przebiega bez najmniejszych zarzutów w sytuacji kiedy tylko jedna osoba w danym momencie się rejestruje natomiast kiedy tylko probuje się zarejestrować więcej osobów to dane tych osób w niewyjaśniony przezemnie sposób zostają usuwane.... w Praktyce wygląda to tak jakby dane zawarte z <form> wogóle nie zostały przesyłane dalej ;/ o to kod:
Czy różne przeglądarki mogą wywoływać taki błąd ? lub tzw "przyjazne linki" ? naprawdę sam już nie wiem gdzie tkwi błąd (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) Ten post edytował tomi1985 10.10.2012, 15:08:25 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 129 Pomógł: 17 Dołączył: 17.09.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie szukałem błędu o którym mówisz. Ale chciałbym Ci zaproponować byś ogarną trochę kod.
1) nie mieszaj kodu html z php 2) masz sql-injection, jeśli ustawisz $_POST[login] = " xxx'; DROP TABLE `user`; -- "; stracisz tabelę. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 192 Pomógł: 12 Dołączył: 23.09.2010 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
rozumiem ze musze zastasować:
np. $login = mysql_escape_string($_POST[login]); ? lecz nie wiem jakbym mniewiecej mial nie mieszac php z html jesli mam np. if ($i == 1) { echo "jakis kod html"; } w ten sposób ? $kod = "jakis kod html"; if ($i == 1) { $kod; } |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 129 Pomógł: 17 Dołączył: 17.09.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat $login = mysql_escape_string($_POST[login]); ? tak, ale lepiej zainwestuj czas w PDO co do mieszania kodu... lepiej mieć oddzielny plik z html, zobacz jak działają systemy szablonów |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 374 Pomógł: 79 Dołączył: 6.04.2010 Skąd: Ostrów Wielkopolski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
lecz nie wiem jakbym mniewiecej mial nie mieszac php z html Zacznij na przykład wg takiego szablonu:
Jak ogarniesz taki szablon, to nie powinieneś mieć problemów z dzieleniem projektu pliki zawierające modele, kontrolery i widoki. |
|
|
![]()
|
|
Cytat co do mieszania kodu... lepiej mieć oddzielny plik z html, zobacz jak działają systemy szablonów a poźniej includować ? np.
przepraszam za moją niewiedzę i wręcz czasem absurdalne pytanie ale dopiero się ucze (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) "a kto pyta nie błądzi ":) a co do kolegi który pokazał szablon to miało by to postać mniewięcej taką:
a co do mojego błędu, tzn o nie przesyłanie danych postem przy większej ilości userów... mogło to być własnie spowodowane tym ze mieszałem kod php z html ? Ten post edytował tomi1985 10.10.2012, 19:01:01 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 374 Pomógł: 79 Dołączył: 6.04.2010 Skąd: Ostrów Wielkopolski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a poźniej includować ? np.
Tak jest. przepraszam za moją niewiedzę i wręcz czasem absurdalne pytanie ale dopiero się ucze (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) "a kto pyta nie błądzi ":) Soon, young padawan. Very soon. a co do kolegi który pokazał szablon to miało by to postać mniewięcej taką:
Tak. a co do mojego błędu, tzn o nie przesyłanie danych postem przy większej ilości userów... mogło to być własnie spowodowane tym ze mieszałem kod php z html ? Mogło. W takim bałaganie ciężko wyłowić przyczynę błędu. Dlatego trzeba zacząć od porządku. Mi osobiście nie chce się nawet analizować takiego kodu, w którym nie widać jakiejś myśli przewodniej. |
|
|
![]()
|
|
właśnie wszystko pozmieniałem, jutro zaimplementuje na serwer i się okaże czy własnie w tym tkwił problem. Osobiście mam nadzieję że tak (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)
p.s macie jakieś rady na przyszłość na co zwracać szczególną uwagę przy tworzeniu serwisów.... dopiero się uczę i każda rada będzie tu na wagę złota |
|
|
![]()
|
|
Czytać, czytać, czytać...
Książki, manuale, blogi, fora. Na początku nie wszystko będzie jasne, ale z czasem poukłada się w całość. No i po angielsku. Są fajne polskie serwisy (takie jak php.pl) i blogi, ale przytłaczająca większość jest po angielsku. Polecam stackoverflow.com - genialny serwis Q&A. Jak pierwszy raz próbujesz użyć jakiejś funkcji, przeczytaj o niej cały rozdział w manualu. Jak analizujesz jakiś kod, przeczytaj w manualu o każdej zastosowanej funkcji. Jak ktoś rzuci hasło, którego nie rozumiesz, wygoogluj je. Szczególna uwaga? Gdziekolwiek na jakikolwiek temat dotyczący aplikacji internetowych czytam, przewijają się komentarze o wzorcach projektowych, SQL injection i XSS. Pomyśl tez o takim przypadku, że aplikacja budowana jest przez kilku ludzi. Na początek dwóch. Jeden jest obcykany w SQLu i PHP, drugi w HTMLu i CSS. Projektuj tak, żeby obaj mogli pracować jednocześnie, nie mieszając jeden drugiemu w kodzie. |
|
|
![]()
|
|
Moja modyfikacja skryptu
|
|
|
![]()
|
|
Moja modyfikacja skryptu Poza przeniesieniem kilku linijek w inne miejsce, jest tak namieszane jak było. Popatrz na szablon, który Ci pokazałem, przeczytaj komentarze, które są w nim wypisane. Skopiuj ten szablon, wklej do nowego pliku i zamiast komentarzy i przykładowych zmiennych wstaw Swój kod. Odseparuj operacje na bazie danych od algorytmów nie wymagających danych z bazy i od HTMLa. Przepraszam, ale ja jaśniej niż w tym szablonie nie potrafię tego wytłumaczyć. |
|
|
![]()
|
|
ehhh.. to ja już nie wiem jak nie mam mieszać html z php (IMG:style_emoticons/default/sad.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 280 Pomógł: 46 Dołączył: 23.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://utemplate.umbraprojekt.pl
Spróbuj tym się pobawić. Możesz również inne klasy poszukać. |
|
|
![]()
|
|
czyli programowanie obiektowe ?
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 17.09.2025 - 13:58 |