![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 110 Pomógł: 1 Dołączył: 17.09.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Mam mały problem z przekazaniem zmiennej GET w ajaxie... robiłem podobne skrypty które działały więc nie wiem czemu nie chce ten ...
w skrócie wygląda to tak : po naciśnięciu ma użyć funkcji ajaxa...
ajax: function uzyj_potion(rodzaj){ var dest=document.getElementById('pot'); var url="funkcje_pomocnicze.php?potion="+rodzaj; var zdarzenie= new ajax; zdarzenie.open("GET", url); zdarzenie.onreadystatechange=function(){ if(zdarzenie.status==200 && zdarzenie.readyState==4){ dest.innerHTML=zdarzenie.responseText; } } zdarzenie.send(null); } funkcja ajax jest napisana wcześniej i z pewnością działa ( rozpoznaje rodzaj przeglądarki ) następnie plik ( część która daje jakiś wynik ) z którym łączy się skrypt ajaxa:
wszystko by było fajnie gdyby w pliku funkcje_pomocnicze.php ( ten ostatni ) wykrywało mi $_GET['potion'] sprawdzając funkcję z ajaxem adres jest konstruowany prawidlowo i zmienna na koncu adresu ma postac "potion=hp5" wiec w teorii powinno byc ok ... męczę się już z szukaniem w czym jest błąd kolejny dzień i nadal nie wiem co robię nie tak bo jak wspomniałem wczesniej właściwie kopiowałem inne funkcje ktore dzialaly a tu nie chce dzialac ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 158 Pomógł: 43 Dołączył: 9.11.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pierwszy raz widzę znacznik <potion>. Piszesz w HTML? Włącz firebuga lub inne podobne narzędzie i zobacz jakie dane są przekazywane
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 374 Pomógł: 79 Dołączył: 6.04.2010 Skąd: Ostrów Wielkopolski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W JS masz
Czyli wewnątrz klikniętego znacznika będzie wstawiony, odpowiedź od wywoływanego skryptu PHP (funkcje_pomocnicze.php?potion="+rodzaj), a ta odpowiedź to:
Nie dubluje Ci się przypadkiem obrazek hp.png? Czy w jaki sposób błąd się objawia? |
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
potion to sztuczny znacznik ale nie ma to w tym przypadku znaczenia bo nawet jak dam <div> to problem wyglada tak samo ... a mianowicie jak klikne to obrazek znika i sie nie pojawia... jak dodam alerty w poszczegolnych miejscach kodu to jedynie alert w "funkcje_pomocnicze.php" sie nie pojawia jak znajduje sie w funkcji if... co znaczy ze nie ma zmiennej get...
obrazek nie powinien sie dublowac bo wstawiajac w wartosc odpowiedzi ajaxa, stara zawartosc znacznika "potion" powinna byc zastąpiona nową prawda ? |
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
firebug pokazuje że zmienna get jest przekazywana i ma postać potion=hp5 czyli tak jak byc powinno... dlaczego wiec w skrypcie jej nie wykrywa ?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 374 Pomógł: 79 Dołączył: 6.04.2010 Skąd: Ostrów Wielkopolski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
stara zawartosc znacznika "potion" powinna byc zastąpiona nową prawda ? Tak. A że nowa zawartość, którą wyświetla funkcje_pomocnicze.php to to efektem końcowym będzie: firebug pokazuje że zmienna get jest przekazywana i ma postać potion=hp5 czyli tak jak byc powinno... dlaczego wiec w skrypcie jej nie wykrywa ? Co pokazuje firebug w Sieć > Wszystko > Odpowiedź? Ten post edytował bostaf 7.10.2012, 19:28:28 |
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
Parametry: potion hp5
Odpowiedz:
wiekszosc z tego to syf jaki narzuca mi darmowy serwer... HTML: napis : Darmowy hosting CBA.pl |
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
skoro zmienna w tablicy get jest przekazywana to dlaczego jak chce ją wyswietlic to pokazuje mi pustke ? nic z tego nie rozumiem ;/
|
|
|
![]()
|
|
Nie o to mi chodziło, po uruchomieniu ajaxu, w firebugu w zakładce Sieć > Wszystko, pojawi sie nowy wiersz, który u Ciebie powinien wyglądać tak:
+GET funkcje_pomocnicze.php?potion=hp5 Jak klikniesz ten napis to rozwinie się okienko z kilkoma zakładkami, m.in. Odpowiedź. To pokazuje output wygenerowany z wywoływanego AJAXem skryptu. Sprawdź jeszcze raz i wklej tu. |
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
zrobiłem jak napisałeś i otrzymałem ten sam wynik :
|
|
|
![]()
|
|
Doczytałem, że to wina hostingu - do skryptów "doklejane" są reklamy, stąd ten szalony output.
W tym poście: http://c0.pl/forum/viewtopic.php?f=15&p=125764 ktoś opisał podobny problem. Admin zaproponował mu wymuszenie zawartości przez ustawienie "content-type". Czyli na początku skryptu funkcje_pomocnicze.php dodaj |
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
niestety nadal nie pomaga ... no nic ... zostawie to na pozniej ... poducze sie lepiej ajaxa i js i moze pozniej sam dojde do tego co jest powodem ... w kazdym razie dzieki za chec pomocy
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 01:03 |