![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 9.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Nie wiem dokładnie czy dobrze wybrałem dział ale nie wiem z którego środowiska skorzystać Sprawa wygląda następująco : Potrzeba stworzenia czegoś w stylu formularza z jednym oknem do którego wpisywane będzie pewien kod 5 znakowy NP : RO211 (I tu zaczyna się problem) bo po wpisaniu piątego znaku musiało by się automatycznie zapisać do bazy bez ingerencji człowieka i przyporządkować mu numer zliczający czyli pierwszy zapis numer 1 drugi zapisany kod numer 2 itd Więc pytanie w czym to można zrobić i czy jest to w ogóle możliwe (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 381 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
XHR + wzorzec observer + banalne zliczanie znaków. Use Google ostry (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 9.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki obadam sprawę teraz z wujkiem Google:) a z wujkiem to trzeba wiedzieć czego szukać a ja na 100 sposobów tego szukałem i nie wiele znalazłem bo nie wiedziałem od jakiej strony się do tego zabrać (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Dzięki viking za podpowiedź z tym zliczaniem (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Zmontowałem sobie takie tam coś i ogólnie by mi to wystarczało gdyby jeszcze po wpisaniu samo się zapisywało czyli klikało w enter (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Jest jakieś proste rozwiązanie tego "autoentera" No szukam tego w google ale kurcze nie wiem
Nawet idąc po najkrótszej linii oporu można by było coś takiego zrobić że klika sobie co sekundę ten enter sam jak wpisze się 5 cyfrowy to mi zapisze do bazy a jak więcej lub nic to nie zapisze nic (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) a zdążę wpisać bo to wpisywane jest czytnikiem kodów kreskowych Bo z tego co zdarzyłem zalukać to XHR +wzorzec obserwer to troche dużo z tym kombinacji może jakieś wywołanie z Javascript-u?? Ten post edytował ostry400 7.10.2012, 17:27:05 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 97 Pomógł: 45 Dołączył: 5.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sprawdzaj za pomocą javascriptu i pola onkeyup w formularzu czy ciąg ma 5 znaków, jeżeli tak odpal skrypt AJAXem
|
|
|
![]()
|
|
A więc tak jak podsunął myśl RiE
dodałem coś takiego
No tylko nie mogę ogarnąć tego z funkcją "enter" co robię tam źle (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) ogólnie to Javascript nie jest moją mocną stroną a nawet powiedział bym że nic a nic się na tym nie znam (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 97 Pomógł: 45 Dołączył: 5.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zrób to lepiej tak:
Co do samego AJAXa to skorzystaj z gotowej biblioteki np. jQuery Tutaj masz link, na dole strony są przykłady, podstaw do swoich danych. |
|
|
![]()
|
|
No siedzę nad tym czytam o tym jquery ale nijak mi to coś nie wchodzi postawiłem to tak nie wiem czy dobrze ale nie działa nic (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) zrobiłem 2 plik czysty php z składnią do wrzucenia wszystkiego do bazy.
Ogólnie to pewnie błąd tkwi w podstawach .... plik zapisujemy z rozszerzeniem dowolnym czyli html/php ?
drugi plik php
Nie ma jakiejś możliwości aby przy tym
Bo nie zależy mi jakoś tak szczególnie na tym aby reszta się nie odświeżała. Najprostszy sposób wpisania 5-tego znaku = automatyczny Enter (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Już majaczę trochę cały dzień kombinacji (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) niby wydawało by się takie proste Ten post edytował ostry400 7.10.2012, 23:55:07 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 381 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W XHR to żądanie POST które podałeś. Na done() wyświetlasz że np dodano dane albo jakoś je obrabiasz.. |
|
|
![]()
|
|
No i wszystko ok zapisuje tylko że ajax ma to że mi strony nie przeładuje i nie skasuje mi tego co wpisałem do inputa szukałem jak z inputa skasować zawartość w javascripcie ale wszystko jest na zasadzie onclick czy tam onfocus ( w atrybutach inputa )
ojj nie polubimy się z Javascriptem i Ajaxem (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) kombinuje dodać tam komendę jeszcze do tego
Pod data jeszcze w ajaxie nie może być bo mi kasuje super ale do bazy zapisuje się pusty wpis poza ajaxem nic się nie dzieje No i myślałem jeszcze żeby coś dodać w skanuj2.php ale on nie zaingeruje na innej stronie z kasowaniem .. Jakieś pomysły (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) Ten post edytował ostry400 8.10.2012, 15:09:57 |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
No niestety
tam val('') Pod data jeszcze w ajaxie nie może być bo mi kasuje super ale do bazy zapisuje się pusty wpis poza ajaxem nic się nie dzieje No i myślałem jeszcze żeby coś dodać w skanuj2.php ale on nie zaingeruje na innej stronie z kasowaniem .. |
|
|
![]()
|
|
Przeczytaj jeszcze raz co napisałeś i spróbuj się zrozumieć.
|
|
|
-Ostry400.- |
![]()
|
Goście ![]() |
Przepraszam
Spieszyłem się Poza tym język polska prosta sprawa:P Chodziło mi o to że : Jak umieszcze val('') w polu ajaxa pod linijka data: ..... to mi skasuje wpis przed zapisaniem go do bazy A poza ajaxem nie ma żadnej reakcji |
|
|
![]()
|
|
No teraz siadłem na spokojnie przeanalizowałem wszystko dodałem przecinki średniki których wcześniej nie miałem (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) i Działa
Wielkie dzięki (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Pozdrawiam |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.09.2025 - 01:49 |