![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 34 Pomógł: 0 Dołączył: 7.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
mam mały problem z liczeniem wierszy przez skrypt wszystko działa jak nalezy ale jak trafi na ostatnia policzoną linijkę to wywala blad przy 8 linijkach w pliku jak ustawie losowanie recznie 0 do 7 to działa bezproblemowo ale jak sobie skrypt sam policzy 8 linijek to w chwili kiedy wylosuje 8 wywala blad nie wiem co moge zmienic zeby sam obliczał wartosć wierszy ale żeby to robił licząc od ZERA czyli faktyczna ilość wierszy -1 mam standardowy kod otwórz ,policz ,wylosuj, pokaż wylosowaną
dzieki za wszelką pomoc Ten post edytował majka111 4.10.2012, 22:54:34 |
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
W jakim języku programowania piszesz? Chyba nie PHP? W PHP zmienne nie mogą zaczynać się od liczby
Cytat A valid variable name starts with a letter or underscore, followed by any number of letters, numbers, or underscores. Co do wątku, to po prostu zmniejsz o 1 zmienną, która przechowuje rozmiar i wtedy losuj |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 933 Pomógł: 460 Dołączył: 2.04.2010 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ogólnie przyjętą praktyką w wielu językach programowania, w tym i PHP, jest że numerowanie zaczyna się od zera, nie od jedynki. I tak jak napisał przedmówca:
-------------------- Jeśli pomogłem, kliknij proszę 'pomógł'. Dzięki.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 34 Pomógł: 0 Dołączył: 7.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
serdeczne dzieki za wskazówke
mała rzecz a cieszy "--$xxx" pomogło , ale widze że "-1" tez mozna zastosować co jest bardziej pozyteczne? Ten post edytował majka111 4.10.2012, 23:23:02 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 933 Pomógł: 460 Dołączył: 2.04.2010 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie ma żadnej różnicy, jaki zapis bardziej uważasz takiego używaj.
-------------------- Jeśli pomogłem, kliknij proszę 'pomógł'. Dzięki.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.06.2025 - 11:30 |