![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 13.02.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam dwie encje (dla uproszczenia wyciete rzeczy zbedne) [/php]
Tabele wygladaja w nastepujacy sposob:
W formularzu mam:
Teraz dochodzac do sedna. Wszystko tak jak jest napisane dziala z jednym wyjatkiem... Kiedy dane dla klasy Page i Detail sa uzupelnione wszystko dziala... ALE kiedy uzupelniam tylko tabele Page, bez Detail to pojawia sie blad z Insertem czyli : An exception occurred while executing 'INSERT INTO Detail (opis, page_id) VALUES (?, ?)' with params {"1":null,"2":null}: Oczywiscie blad jest dla mnie zrozumialy, pytanie tylko JAK ZROBIC, zeby takie polecenie nigdy sie nie wykonywalo jesli w formularzu nie ma dla niego uzupelnionych danych ? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 435 Pomógł: 40 Dołączył: 16.02.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wystarczy dodać walidację:
W Page.detail reguły: - NotBlank/NotNull - Valid - !koniecznie! zapewnienie, żeby obiekt Detail był "poprawny"
W Detail.opis: - NotBlank Detail.page: - NotBlank/NotNull.
To Ci powinno pomóc: http://symfony.com/doc/current/book/validation.html Ten post edytował ano 7.10.2012, 12:56:08 -------------------- Linkedin | ...
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 16:19 |