![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 62 Pomógł: 0 Dołączył: 14.06.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam taki skrypt:
Skrypt w zależności od wartości wyświetla odmienione słowo "wiadomość". I chodzi mi o to, jak skrócić taki skrypt, żeby w jednym warunku podać przedział od 2 do np. 1000 albo w nieskończoność.
To oczywiście nie działa. I tu pytanie, jak to zrobić? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 361 Pomógł: 10 Dołączył: 8.02.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 292 Pomógł: 89 Dołączył: 27.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A może po prostu:
-------------------- Zend Certified Engineer | Microsoft Certified Professional: Programming in HTML5 with JavaScript & CSS3 | Blog
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 62 Pomógł: 0 Dołączył: 14.06.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam jeszcze mały problem. Skrypt poniżej w zależności od wartości $wiad wyświetla np. 0 wiadomości, 1 wiadomość, 2 wiadomości itp. Ale gdy $wiad zwróci pusty wynik wyświetla się sam napis wiadomości. Jak zrobić, aby przy pustym wyniku było wyświetlane: "0 wiadomości"?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 933 Pomógł: 460 Dołączył: 2.04.2010 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najprościej to zmienić zapytanie:
Chyba, że kolumna wartosc przechowuje jakieś liczby konkretne, które mają być zsumowane. Inaczej:
Chociaż pierwszy sposób uważam za lepszy, chyba że w wartosc są liczby różne od 1 i to SUM rzeczywiście ma jakieś konkretne działanie. Bo tak w ogóle to nie wypisuje Ci liczby 0 wiadomości z konkretnej przyczyny, zapytanie nie zwraca żadnych wyników. Co oznacza, że nie ma odbiorcy o nazwie $user. COUNT pozwala wyeliminować ten problem. Ten post edytował b4rt3kk 4.10.2012, 21:13:06 -------------------- Jeśli pomogłem, kliknij proszę 'pomógł'. Dzięki.
|
|
|
![]()
|
|
No własnie liczby z kolumny wartosc są sumowane. Jest jakieś inne wyjście?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 933 Pomógł: 460 Dołączył: 2.04.2010 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak jak napisałem wyżej. Popełniasz błąd uznając za pewnik, że zapytanie musi zwrócić wyniki i przechodzisz od razu do pętli. Stąd czasem pewno to przypisanie zwracało błąd, że taka zmienna nie istnieje:
Powinno nastąpić sprawdzenie, czy zapytanie zwróciło wyniki:
-------------------- Jeśli pomogłem, kliknij proszę 'pomógł'. Dzięki.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 15:20 |