![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 130 Pomógł: 0 Dołączył: 27.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy w kodzie który odpowiada zapołączenie się z baządanych mogę użyć zmiennych które zawierają dane do zalogowania?
np. to nie działa, poprzez formularz wpisuje dane do logowania i chciałbym by zmienne które zawierają te dane były ymieszczone w poniższym kodzie... $db=new mysqli('localhost','".$login."','".$haslo."','ksiazki'); |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Dane z forma znajdują sie w $_POST a nie w zmiennych... przenosze na przedszkole
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 130 Pomógł: 0 Dołączył: 27.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak, bo kod zacząłem tak jak poniżej
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
No ale co to jest:
'".$login."' W ogóle wiesz co piszesz czy łączysz jakieś strzępki kodu na zasadzie: raz wezmę stąd, raz stamtąd.... Tak ma być: $login i juz analogicznie cała reszta -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Starałem się wpisując ".$login."' umieścić tam zmienną która ma informację o loginie, normalnie jest $db=new mysqli('localhost','jakiś login','jakieś haslo','jakaś baza danych');
a poniżej formularz do wpisania loginu i hasła |
|
|
![]()
|
|
Poraz kolejny wyjaśniam ci jak ma być. Tym razem podam dokładny kod:
$db=new mysqli('localhost',$login,$haslo,'ksiazki'); To są podstawy podstaw i forum nie jest miejscem na wyjaśnianie takich rzeczy. Przyswój to sobie jak żelazo w reklamie -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Nie mam kogo zapytać o to bo moi sąsiedzi sie na tym nie znają. W książce nie ma przykładu ze wstawieniem zmiennej a jedynie gotowąwartość. Dziekuje pomogłeś mi.
|
|
|
![]()
|
|
No ale to są podstawy języka którego używasz. Zanim zaczniesz programować musisz znać podstawy. A to że sąsiędzi się nie znają to było dobrą wymówką 20 lat temu gdy nie było internetu.
Jak ty nie rozróżniasz tekstu od zmiennej i nie potrafisz znaleźć informacji o tym, to sobie daruj dalsze programowanie, bo potem to dopiero są trudne sprawy i odrobina samodzielności by się naprawdę przydała.... Zacznij od podstaw, np tu: http://www.php.net/manual/pl/language.types.string.php http://www.php.net/manual/pl/language.variables.basics.php I to nie jest złośliwość z mojej strony a naprawdę dobra rada. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Zmieną rozrózniam, nie potrzebnie dodałem cudzysłów - tyle.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.06.2025 - 07:43 |