![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 0 Dołączył: 4.09.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam nastepujacy problem, przy najprostszym pobieraniu danych z bazy.
funkcja: public function indexAction($category = "Sports", $subcategory = "") { $repository = $this->getDoctrine()->getRepository('MindMindBundle:Categories'); $p_category = $repository->findOneByName($category); if (!$p_category) { throw $this->createNotFoundException('Not found'); } $subcategories = $repository->findByPid($p_category->getId()); return $this->render('MindMindBundle:Categories:categories.html.twig', array('category' => $category, 'subcategories' => $subcategories, ) ); } Catchable Fatal Error: Object of class Mind\MindBundle\Entity\Categories could not be converted to string in E:\xampp\xampp\htdocs\Symfony\src\Mind\MindBundle\Controller\CategoriesController.php line 23 Czy ktos ma pojecie czemu sie tak dzieje ![]() w pliku encji ustawilem wszystkie zmienne na public jednak i tak nic to nie dalo, dlaczego doctrine chce konwertowac obiekt na string?, nie rozumiem;/ Problem wystepuje dokładnie tutaj: $p_category = $repository->findOneByName($category); gdy wyszukuje za pomoca $p_category = $repository->find(1); działa poprawnie. wiec musi chodzic o string Prosze o pomc z gory dziekuję. Ten post edytował bambam 3.10.2012, 17:56:43 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Z komunikatu wynika, że używasz obiektu klasy Categories zamiast tekstu. Co tu jest dla ciebie niezrozumiałego?
ps: i używaj bbcode do przedstawiania kodu -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 0 Dołączył: 4.09.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@nospor rozumiem co znaczy blad, lecz nie robie tego wiec blad jest bledny ?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Skoro rozumiesz błąd to naprawdę nie rozumiem w czym masz problem....
Komunikat błędu wyraźnie cię informuje, ze oczekuje tekstu. A ty zamiast tekstu podajesz mu obiekt klasy Categories. Pytam ponownie: czego w tym nie rozumiesz skoro twierdzisz że rozumiesz? Zaś co do drugiego kodu z poprzedniego posta to zrób sobie poprostu var_dump($entity); tuż przed $s = $entity->findAllByPid($entity->getId()); -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Zrobiłem var_dump jak mowisz i widać że $entity jest obiektem, nastepnie na tym obiekcie chce getter ktory mam zdefiniowany w encji. Dla najprostszego przykładu: $id = $entity->getId(); i to zwraca mi: Fatal error: Call to a member function getId() on a non-object in E:\xampp\xampp\htdocs\Symfony\src\Mind\MindBundle\Controller\CategoriesController.php on line 24 więc jak możesz to prosze wytlumacz mi o co chodzi.. |
|
|
![]()
|
|
Czyli mam rozumieć że masz tak:
powtarzam: dokładnie tak i kod ten jednocześnie wyświetla ci poprawny obiekt i zarazem komunikat błędy, że $entity nie jest obiektem? -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
dokładnie tak, nie wiem czy chodzi tutaj o konfiguracje Doctrine czy jakas inna rzecz, siedze nad tym juz pare dobrych godzin i zachodze w glowe co moze byc nie tak
kod php
array(1) { [0]=> object(Mind\MindBundle\Entity\Categories)#318 (13) { ["active"]=> int(1) ["pid"]=> int(0) ["name"]=> string(6) "Nature" ["shortDescription"]=> NULL ["description"]=> NULL ["isActive"]=> bool(false) ["createdAt"]=> object(DateTime)#321 (3) { ["date"]=> string(20) "-0001-11-30 00:00:00" ["timezone_type"]=> int(3) ["timezone"]=> string(19) "America/Los_Angeles" } ["updatedAt"]=> object(DateTime)#322 (3) { ["date"]=> string(20) "-0001-11-30 00:00:00" ["timezone_type"]=> int(3) ["timezone"]=> string(19) "America/Los_Angeles" } ["homeImage"]=> NULL ["pubImage"]=> NULL ["urlPubImage"]=> NULL ["videoCount"]=> NULL ["id"]=> int(5) } } Fatal error: Call to a member function getId() on a non-object in E:\xampp\xampp\htdocs\Symfony\src\Mind\MindBundle\Controller\CategoriesController.php on line 24 Ten post edytował bambam 3.10.2012, 19:08:45 |
|
|
![]()
|
|
...
No przecież na var_dump() widać jak wół że $entity to nie obiekt a tablica.... Dopiero pierwszy element tej tablicy to obiekt. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
miales racje debil ze mnie
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 26.06.2025 - 13:32 |