![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 4.02.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam problem z wyciągnięciem z pliku .ini tylko headerów, wszystkich, czyli np. plik .ini wygląda tak:
[header1] x=1 y=2 [headerZ] f=x r=z i chciałbym, żeby wyciągnęło tylko ciąg header1 oraz header2 przy czym liczba headerów nie jest stała. Drugi problem polega na tym, że nie wiem co zrobić aby wartość $_SESSION była zależna od wykonanej czynności. Czyli np. mam 3 linki, otwieram link1 $_SESSION przyjmuje wartość "x", gdy otworze link2 przyjmie wartość "y" itd. Z góry dziękuję za pomoc. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 127 Pomógł: 3 Dołączył: 22.04.2012 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
co do pierwszego to zrób sobie może klasę i tam wstawiaj odpowiednie funkcje jako headery, później się po prostu odwołuj do konkretnego headera jako funkcji.. chyba tak to zrozumiałem.
a tu masz pięknie opisane sesje: http://pl.wikibooks.org/wiki/PHP/Sesje |
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
Co do pierwszego, to moim zdaniem nie rób żadnej klasy, tylko wykorzystaj parse_ini_file
Odnośnie drugiego, to możesz wykorzystać zmienną serwera REQUEST_URI:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 4.02.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na początku dzięki za odpowiedzi.
@csharp, w moim wypadku to się nie sprawdzi. @up, pierwsze rozwiązanie genialne, dokładnie o coś takiego mi chodziło a co do drugiego problemu poszukując więcej informacji na temat REQUEST_URI znalazłem QUERY_STRING i wystarczyło, że dodałem do linku ?$wartosc, którą za pomocą QUERY_STRING odczytywałem na następnej stronie. Dzięki temu nie musiałem do tego użyć sesji. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 13:03 |