![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 29.09.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, to mój pierwszy temat więc proszę o wyrozumiałość. Postanowilem napisać prostą bazę danych co się udało w oparciu o HTML-a/PHP oraz phpMyAdmin. Teraz chciałbym ją troszkę ulepszyć tzn. dodać dynamiczne formularze ale siedzę od kilku dni i ręce opadają. Może źle się za to zabieram - proszę o wskazówki oraz komentarze do próby podejścia do tematu.
Po kolei 1. Mam zrobioną tabelę z polami (Id, Imie, Nazwisko, Firma, Adres) w phpMyAdmin w której znajdują się już wpisane dane. 2. Napisałem skrypt w php poniżej wkleiłem to co napisałem <?php $pol = @mysql_connect('localhost', 'user', 'password') or die('Brak połączenia z serwerem MySQL. Błąd:'.mysql_error()); //echo "Connected successfully"; //echo '<br />'; @mysql_select_db('baza' , $pol) or die ('Nie mogę połączyć się z bazą danych. Błąd:'.mysql_error()); //echo "Connected successfully"; //echo '<br />'; $zapytanie = mysql_query ("SELECT nazwisko , imie FROM lista_os ORDER BY nazwisko DESC"); echo '<select name="dane">'; while($option = mysql_fetch_assoc($zapytanie)) { echo '<option value="'.$option['id'].'">'.$option['nazwisko'].' '.$option['imie'].'</option>'; } echo '</select>'; echo '<br />'; echo("Nazwisko: " .$option['nazwisko'].' '.$option['imie'].''); ?> Nie wiem jak zrobić aby po wybraniu jakiejś pozycji z pola select mój wybór automatycznie pojawiałby się poniżej. Coś jak ostatnia linika przed znakiem ?> - tylko niestety to nie działa. Wiem, że teraz należy zastosować Ajaxa ale wszystkie skrypty jakie znalazłem opierają się na selec poz.1, poz.2, poz.3 a nie na select zczytującym rekordy z bazy. Mam nadzieję, że w miarę jasno to wyraziłem, proszę o jakąś pomoc bo tego nie mogę rozgryść. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 129 Pomógł: 17 Dołączył: 17.09.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://jetlogs.org/2007/09/03/jquery-selec...-change-events/
http://jsfiddle.net/hKktc/1/ a jeśli nie tak to opakuj to w forma i na onchange wyśli to formularz na ten sam adres, a potem tylko var_dump($_POST); Ten post edytował szalek01 29.09.2012, 19:41:44 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 29.09.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://jetlogs.org/2007/09/03/jquery-selec...-change-events/ http://jsfiddle.net/hKktc/1/ a jeśli nie tak to opakuj to w forma i na onchange wyśli to formularz na ten sam adres, a potem tylko var_dump($_POST); Można prosić bardziej łopatologicznie w ajax-ie jeszcze nic nie robiłem to jest moja pierwsza próba. Dodałem coś takiego ale nic się nie pojawia dalej. <script type="text/javascript"> var message = new Array(); message[$option('id')]= $option['nazwisko']; $(document).ready(function(){ $("#item_select").change(function() { var message_index message_index = $("#item_select").val(); $("#message_display").empty(); if (message_index > 0) $("#message_display").append(message[message_index]); }); </script> <div id="message_display"></div> Mam wrażenie, że albo jest to zbyt skomplikowane albo brakuje na forum chęci pomocy?? Ten post edytował marino 10.10.2012, 19:41:55 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 75 Pomógł: 20 Dołączył: 8.10.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak nie na temat, polecam Ci uzywac do komunikacji z mysqlem biblioteki PDO
a na temat: jezeli dobrze Cie zrozumiałem (jak nie to popraw) chodzi Ci o to, ze wybierasz jakas wartosc z pola select i ponizej pojawiaja sie wyniki pobrane z bazy danych? jezeli tak to wygladałoby to jakoś tak: załóżmy ze bedzie to skrypt, ktory wypisuje na dole wszystkie imiona lub nazwiska z bazy danych. tak wiec potrzebna bedzie jakas tabela w mysql z imionami i nazwiskami, ktora jak widziałem juz stworzyłes (u mnie bedzie to uzytkownicy). HTML
PHP (pobierz_dane.php)
nietestowane, wiec moze zawierac błedy, ale mam nadzieje ze juz wiesz mniej wiecej jak to zrobic. nalezałoby tez wprowadzic troche zmian bo wyswietalnie wynikow w input nie jest zbyt eleganckie, poza tym mozna dodac tez jakas animacje albo tekst 'Ładowanie' w trakcie ładowania wynikow z bazy Ten post edytował tab 14.10.2012, 21:01:28 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 16:07 |