![]() |
![]() |
--Donvito7-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam potrzebuje zrobic w tabeli numer referencyjny ktory sklada sie ze stalego slowa SERN-numerID (numerID to kolejny numer ID z bazy)
Wiec robie tak: $refnum = $rows['id']; $reference = "SERN-".$refnum; i pozniej w $query = sprintf("INSERT INTO entries VALUES ('','$reference', itd Wszystko elegancko sie wyswietla w tabeli ale niestety tylko samo SERN- (bez numeru ID) Czy moglibyscie mi podppowiedzec jaki blad rozbie? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 355 Pomógł: 533 Dołączył: 15.01.2010 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
--donvito7-- |
![]()
|
Goście ![]() |
no wypisyje mi tylko slowo:
Refnum: |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Pokaż cały kod, nie tylko jego fragment.
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
--donvito7-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Wydaje mi sie ze to mie bedzie dzialac bo w momencie wciskania guzika Submit nie znamy jeszcze numeru w bazie danych. Moze sie myle.
Generalnie potrzebuje wygenerowac unikalny numer, narastajacy do kazdego wyslanego formularza. Macie moze jakies przyklady kodu jak to osiagnac? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 355 Pomógł: 533 Dołączył: 15.01.2010 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Więc błąd jest tutaj: $rows['id'] - to nie zwraca odpowiedniego ID. A dlaczego? To jak napisał kolega wyżej, musisz podać więcej kodu.
Edit: No dobra, a po co Ci ten numer w osobnej tabeli, jeśli jest identyczny jak id? Skoro możesz później przy wyświetlaniu sobie dać w PHP "SERN-(i tutaj zapytanie SQL, które pobierze odpowiednie ID, które to ID jest auto increment w bazie)" Albo ja nie do końca rozumiem problem ![]() Ten post edytował Damonsson 26.09.2012, 14:27:05 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 05:52 |