![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 24.07.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Przeniosłem bazę danych wraz z plikami na nazwa.pl (na nim jest kopia bazy) i mimo, że zrobiłem to prawidłowo to zamiast polskich / arabskich / rosyjskich itp znaków wyswietlają się znaki zapytania. Dlaczego twierdzę, że zrobiłem to prawidłowo? Używałem UTF-8, wszystkie metody porównań (ogolna, dla tabel, rekordów) w phpMyAdmin są ustawione identycznie w obydwu bazach. Wszystkie znaki w phpMyAdmin wyglądają identycznie w oryginalnej bazie danych i kopii. Jak pliki PHP na nazwa.pl odczytują zapytania z bazy danych na nazwa.pl, wtedy są znaki zapytania, z kolei jeżeli pliki na serwerze 8p.pl / mojego wirtualnego serwera odczytują zdalnie informację z bazy danych na nazwa.pl, wtedy wszystkie znaki wyswietlają się prawidłowo. Wnioskuję, że jest to jakiś problem z odczytem danych przez php. Dodam, że korzystam z klasy mysqli.
Próbowałem także dopisać:
Wówczas zamiast znaków zapytania wyswietliły się inne znaki inne niż powinny, gdy w tym samym kodzie dałem latin2, dalej były znaki zapytania. Proszę o poradę, która pomoże w rozwiązaniu mojego problemu, z góry dziekuje. Pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 129 Pomógł: 17 Dołączył: 17.09.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1) w jakim kodowaniu masz stronę ?
2) sprawdź w jakim kodowaniu jest to co przychodzi z bazy -------------------- PDO nie gryzie....
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 24.07.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1) UTF-8
2) Tyle wystarczyło, w sumie ta myśl nakierowała mnie na rozwiązanie problemu. Okazało się, że nazwa.pl zwracała wyniki w ["charset"]=> string(6) "latin2" ["collation"]=> string(17) "latin2_general_ci", a pozostałe dwa serwery w ["charset"]=> string(6) "latin1" ["collation"]=> string(17) "latin1_swedish_ci". Dopisałem:
do pliku PHP na serwerze nazwa.pl i wszystko wyświetla się jak trzeba. Spędziłem nad tym problemem kilka godzin, i nie przyszło mi do głowy, żeby sprawdzić w jakim kodowaniu jest to co przychodzi z bazy, wielkie dzięki. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 380 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tylko tak na prawdę wina leży po twojej stronie. Źle zaimportowałeś dane, zamiast utf-8 w latin1. Zrób jeszcze raz poprawny eksport/import.
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 07:56 |