![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 247 Pomógł: 5 Dołączył: 10.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, zastanawiam się jak działa funkcja include()
Załóżmy, że mam dwa pliki secret.php i index.php w pliku secret jest tylko
W pliku index:
Oczywiście na pojawia się napis. "includedpassword" Teraz pomyślałem sobie, no tak czyli include jak gdyby kopiuje zawartość pliku podanego w parametrze do pliku w którym jest wywołana (bez <?php ?>). Hmm przecież mogę sobie zainkludować www.php.pl/config.php i wyświetlić zawartość pliku 0.o Więc przetestowałem, w pliku index zmieniłem na include ('http://127.0.0.1/secret/a.php'); pojawił się problem ponieważ wyświetla tylko "included Notice: Undefined variable: a in C:\xampp\htdocs\secret\index.php on line 3" Tak więc mam pytanie jak działa ta funkcja include, czy tylko zmiennych nie inkluduje? Czytałem oczywiście w manualu ale tam nie jest to do końca wytłumaczone |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat Hmm przecież mogę sobie zainkludować www.php.pl/config.php i wyświetlić zawartość pliku 0.o Tak, oczywiście....po ty tylu latach nikt na to nie wpadł, żaden najmądrzejszy hacker, ale akurat Ty i myślisz że zbijesz na tym fortunę..... ![]() Odpalając skrypty z zewnętrznego serwera dostajesz wynik wykonania skryptu a nie skrypt. Tyle w temacie. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.06.2025 - 15:44 |