Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

3 Stron V   1 2 3 >  
Reply to this topicStart new topic
> Wycena stron... kalkulator
bor1904

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,
Zawsze mam dylemat co do wyceny strony bo to zależy od wielu czynników.
Planowałem stworzyć prosty kalkulator oparty o pewne cechy strony...Okazuje się że są takie twory jak kalkulatory do wyceny stron jednak mam pytanie czy wam również się wydaje że ten tutaj
http://www.bbsoft.pl/wycena_strony.php
jest trochę drogi ?

Według mnie witryne którą jedna osoba jest w stanie stworzyć w tydzien kalkulator potrafi wycenić na 4tys netto.... Czy po prostu ja tak tanio robie strony ? ;p

z góry dzieki za opinie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

pozdrawiam

Go to the top of the page
+Quote Post
KKzone

-----

Umnie w mieście tak ok 40 tys. jedna mikro firma sobie życzy za strone z 4-5 podstron 1000 zł netto. Wedle mnie powinno się szacować godzinowo:)
+Quote Post
pedro84

Grupa: Nieautoryzowani

-----

Te kalkulatory są po prostu do dupy. Tu nawet nie ma co o tym rozmawiać. Projekt graficzny 990 zł, ale mapka z Google Maps 299 zł? No bez jaj (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

Wycena projektu to nie 5 minut.
+Quote Post
kayman

-----

tanio/drogo to pojęcie względne

z jednej strony wygląda drogo z drugiej jest na full liczone wyszło mi niecałe 10k euro

znam firmę obsługującą banki co bierze 2k euro za dostosowanie do potrzeb użytkownika 1 linijki kodu (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

na moje mało się liczy ale taki rynek i taka konkurencja
+Quote Post
Shido

-----

590zł za to, że dajemy gotowy projekt graficzny, jak wyżej za przekopiowanie kodu z Googla 299zł to niezły biznes (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)
890zł za system newsów i to "prosty" bo za zaawansowany chcą 1890zl!

Podsumowując za ceny niektórych tylko elementów, można zrobić kompleksową stronę.
+Quote Post
KKzone

-----

Mam nadzieje ze to GM to nie jest za pokazanie na mapie jednej lokalizacji...
+Quote Post
vermis

-----

Cytat(kayman @ 20.09.2012, 13:06:44 ) *
znam firmę obsługującą banki co bierze 2k euro za dostosowanie do potrzeb użytkownika 1 linijki kodu (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

To akurat mnie nie dziwi. Weź pod uwagę, że w przypadku banku nie można sobie pozwolić na pomyłkę i pewnie są procedury wprowadzania zmian (bez względu na ilość kodu), które muszą być zachowane. Poprzez akceptację wszystkich świętych, przez analizę zależności po przetestowanie wszystkiego.
+Quote Post
!*!

-----

Cytat(bor1904 @ 20.09.2012, 12:41:43 ) *

Kalkulatory to bzdura, jednak to co podałeś... powiedzmy że ceny rynkowe (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) gdyby były za niskie, od razu byłby szum że gimbusy psują rynek.
+Quote Post
bor1904

-----

Nie no ceny conajmniej godne (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) )

Jak licze to na swoje godziny to wychodzi z ponad 50 zł netto za godzine (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)

Zakładam że firma typowo webmasterska ma praktycznie 90% modułów napisanych i finalnie trzeba to poskładać w całość + dać grafikowi z 500-70zł za layout i według kalkulatora ściągnąć za to z 5-6tys zł (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) czysty zysk ...

Podejżewam jednak że też sporo można utargować ale zdziwiłem się na pierwszy rzut oka. Wiadomo że kobylaste portale czy kosztują 8 czy 10 tys to już niewielka różnica ale za przeciętną stronę wizytówkową z mini galerią , mapką i formularzem brać z 2-3 tyś to już chyba przesada (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

pozdrawiam i dzieki za dyskusje
+Quote Post
memory

-----

Cytat(KKzone @ 20.09.2012, 12:57:26 ) *
U mnie w mieście tak ok 40 tys. jedna mikro firma sobie życzy za stronę z 4-5 podstron 1000 zł netto. Wedle mnie powinno się szacować godzinowo:)

To dla ciebie dużo czy tanio ?
+Quote Post
Spawnm

Grupa: Moderatorzy

KKzone - godzinowo to można szacować wielkie projekty gdzie robi cały team.
Przy małych stronach nie opłaca się mieć stałej stawki godzinnej.
Jak 3 klientów zamawia praktycznie to samo to dużo zapłacić musiał by tylko pierwszy, a reszta za 2-3h roboty którą było by dostosowanie gotowca do ich potrzeb/nowego layoutu?
Oczywiście że wszyscy 3 powinni zapłacić tyle samo bo dostają tyle samo ;]
A to że u pierwszego wyjdzie nam 25zł/h a u reszty 250zł/h to już inna sprawa.
+Quote Post
xdev

-----

Dziwna jest jedynie cena za usunięcie stopki autorskiej z strony. Ogólnie to jeśli firma nie daje pełnych praw do edycji kodu to nic bym tam nie kupił.

Cytat
z jednej strony wygląda drogo

A czego się spodziewałeś? "Stronki" za 200 złotych na darmowych szablonach to na ZPN (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
+Quote Post
nmts

-----

Przykładowo prosta rejestracja (login, haslo, email) + logowanie to z godzina roboty, zwłaszcza, że takie coś się przeważnie ogranicza do - nie oszukujmy się - copy&paste, więc stawka godzinna: 990zł wydaje mi się dość niezła. (IMG:style_emoticons/default/snitch.gif)

@bottom
Ja to wiem i rozumiem, nie twierdzę inaczej, mimo to wydaje mi się to "niezłą" stawką. Zapewne z czasem będzię się to zmieniać.

** powyżej dwóch języków, każdy następny +40% ceny końcowej.
Tutaj w dobrym wypadku sprawa ogranicza się głównie do dodania jednego wiersza w bazie.

Ten post edytował nmts 23.09.2012, 21:23:03
+Quote Post
pamil

Ostrzeżenie: (10%)
X----

Cytat(nmts @ 23.09.2012, 21:47:10 ) *
Przykładowo prosta rejestracja (login, haslo, email) + logowanie to z godzina roboty, zwłaszcza, że takie coś się przeważnie ogranicza do - nie oszukujmy się - copy&paste, więc stawka godzinna: 990zł wydaje mi się dość niezła. (IMG:style_emoticons/default/snitch.gif)

Przy założeniu, że wszystko mamy gotowe i wiemy JAK to zrobić. Za to też się płaci. Też możesz wziąć sobie dłuto do ręki, ale ot tak nie będziesz umiał rzeźbić. Płacisz też nie tylko za to, ale za całą wcześniejszą naukę i doświadczenie.
+Quote Post
vokiel

-----

Jest taki wykres pokazujący zależność popytu od ceny, oczywiście cena nie jest jedynym parametrem, ale upraszczając zmiana ceny wpływa na popyt na dane dobra/usługi. Ustalając ceny produktów, bada się ten wpływ w celu ustalenia odpowiedniego poziomu ceny, aby przynosiła maksymalne zyski. Często zbyt niska cena powoduje brak "szacunku" do usługi/produktu, dla wielu osób tanie == słabe, co więcej niska cena to zwykle niska marża - czyli trzeba sprzedać więcej żeby zarobić tyle samo. Zbyt wysoka cena odstraszy wielu klientów, ale przyciągnie też tych bogatszych. Sztuką jest odnalezienie tego magicznego punktu - lepiej zrobić jedną stronę miesięcznie za 10k niż 10 stron po 1k, jednak cena 50k może oznaczać brak zleceń przez pół roku, a cena 300 - pracę po 12h na dobę na sam ZUS.

Jak mawia stare powiedzenie, Usługa jest warta tyle, ile jest w stanie za nią zapłacić klient.

Wysokie stawki, nawet jeśli wydają się zbyt wysokie, nie są złe. Po pierwsze nie psują rynku, po drugie zawsze można porównać swoją ofertę - dać więcej, lepszej jakości w tej samej cenie, czy też to samo w niższej.

+Quote Post
KKzone

-----

Spawnm - rozłożę sobie to na 3 klientów, fakt przy 1 się na męczę ale sobie odbije na pozostałych 2. Jeszcze jedno i tak dużo osób robi na gotowych komponentach wiec co za różnica.
Zresztą biznes to biznes a nie karitas (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

memory - wedle mnie uczciwa cena. bo była kiedyś u mnie firemka co robiła podobne strony za 200zł i jakoś coś nie widzę jej już.

Ten post edytował KKzone 23.09.2012, 23:44:46
+Quote Post
CuteOne

-----

Cytat
według kalkulatora ściągnąć za to z 5-6tys zł czysty zysk ...

Od tego "czystego zysku" odlicz:
- opłaty za wynajem lokalu
- opłaty za telefon(y), wodę, prąd, ogrzewanie
- ZUS, podatki i inne
- opłacenie programisty(ów)
- opłacenie grafika(ów)
- kawa i ciasteczka dla cudownej sekretarki
- księgowość
- serwis (komputery czasem się psują)
- tonery do drukarek
... itd

Jasne część opłat, można wliczyć w koszty ale gdy firma nie zarabia 50k miesięcznie to pojawia się problem..

Jak na moje oko ceny nie są z kosmosu - płacimy również za jakość wykonanego kodu Link

Ten post edytował CuteOne 24.09.2012, 07:49:04
+Quote Post
nmts

-----

A w portfolio wchodziliście? Ja tam widzę layouty niemal z czasów PRL'u.

Cytat
Jak na moje oko ceny nie są z kosmosu - płacimy również za jakość wykonanego kodu

Owszem, ale niestety nie możemy w powyższym przypadku ocenić jakości, ale jeśli jakość kodu idzie w parze z projektami graficznymi to nie może być najlepiej i ja im szczerze gratuluje jeśli im się powodzi.

@edit
Dopiero teraz spojrzałem z bliska na ich własną stronę - która powinna być wizytówką, wzorem nowoczesnych standardów - a zamiast tego jest muzeum czyli m.in. html4 i strona oparta na tabelkach, i mam spore obawy, że nowe projekty wyglądają podobnie. Podkreślam - ja im nie zarzucam, zbyt dużych stawek - jest to dla mnie obojętne, każdy może się wyceniać jak chcę - ja conajwyżej sugeruje, że nie są tyle warci. ^^

Ten post edytował nmts 24.09.2012, 16:26:59
+Quote Post
O$iek

Grupa: Nieautoryzowani

-----

Jeżeli ktoś za to płaci i jemu się podoba, to w czym problem? Osobiście widziałem jakie strony tworzy mój znajomy, kasuje za strony jakieś sumy, strony na tabelkach, w kod backendu bałem się spojrzeć, wygląda to jak strona tworzona przeze mnie, ale skoro jest klient, to robi.
+Quote Post
CuteOne

-----

Problem polega na tym, że taki klient nie wie co to HTML4 i "strony na tabelkach". Dla niego liczy się przede wszystkim aby strona wyglądała identycznie na wszystkich przeglądarkach (a tylko spec od front-endu potrafi to zapewnić nie używając tabelek (i hacków w css)).
+Quote Post

3 Stron V   1 2 3 >
Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 23.08.2025 - 19:35