![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 0 Dołączył: 6.09.2012 Skąd: Trójmiasto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej,
Żeby nie mieszać w poprzednim moim temacie zadam 2 pytania tutaj: #1 Chciałbym wysłać do bazy sql nazwę zalogowanego użytkownika, którego nazwa jest w sesji. Jeżeli wywołuję jego nazwę następującym kodem, to jest ok: ale jak chcę przesłać do SQL to już mam problem - co robię nie tak? Zdefiniowanie zmiennej jest niewłaściwe?:
#2 Mając tabelę SQL:
jak zadać następujące zapytanie w php: -mając zmienną dokument znaleźć największy (ostatni) numer id dla dokumentu -ze znalezionego rekordu odczytać numer (numer ma budowę mieszaną, czyli XX-0001, XY-0003, XYZ-0003, zawsze 4 cyfry na końcu) -pobrać cały numer i wydzielić w nim ostatnie 4 znaki/cyfry -dodać do nich 1 -dołączyć resztę numeru -przesłać do bazy nowy numer/zmienną Czyli taki przykład: jeżeli ostatnim numerem było XYZ-0003, to kolejny numer powinien być XYZ-0004. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Nie tłum błędów..
$ins = mysql_query("INSERT INTO tabela VALUES (NULL, '$uzytkownik')") or die(mysql_error()); 2. -
- nie wiem o co chodzi - poczytaj o operacjach na stringach - to są podstawy jak mnożenie i dzielenie w podstawówce (substr(), trim(), znak . , mysql INSERT) Ten post edytował CuteOne 20.09.2012, 09:08:45 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 0 Dołączył: 6.09.2012 Skąd: Trójmiasto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no ok, ale to nie wyjaśnia problemu (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Jak to nie wyjaśnia? Jak zrobisz jak ci kazano to zobaczysz błąd bazy, który bardzo dużo wyjaśnia...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że ![]() |
Chciałbym wysłać do bazy sql nazwę zalogowanego użytkownika, którego nazwa jest w sesji. Jeżeli wywołuję jego nazwę następującym kodem, to jest ok: #2. 1. Do zwrócenia ostatnio dodanego rekordu, w przypadku, gdy w tabeli istnieje pole ID, które ma włączone AUTO_INCREMENT wystarczy zapytanie:
Jeżeli chcesz pobrać ID ostatnio dodanego rekordu wystarczy inne zapytanie:
Albo też:
2. Pobrany numer musisz "wyciągnąć". Różnie można to zrobić, np. tak: 3. Dodajesz do tego jeden. Może być tak:
4. Dodajesz swój przedrostek. 5. Zapisujesz... Ten post edytował Kshyhoo 20.09.2012, 10:04:08 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 915 Pomógł: 210 Dołączył: 8.09.2009 Skąd: Tomaszów Lubelski/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
... Jeżeli chcesz pobrać ID ostatnio dodanego rekordu wystarczy inne zapytanie:
Albo też:
... Drugie zapytanie nie zwraca ID ostatnio dodanego rekordu (w niektórych przypadkach "liczba" rekordów będzie się pokrywać z ostatnim ID, ale nie zawsze). Jak już to:
|
|
|
![]()
|
|
hmm...no kurcze, jestem jużblisko tego co bym chciał osiągnąć tylko nie wiem jak:
użyłem polecenia
Ten post edytował wojciechu 20.09.2012, 13:59:15 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Mam już całość kodu napisaną, tylko do bazy nie wstawia mi nowego numeru, a wyświetla takie coś: Resource i1
zmienna $formularze jest przesyłana przez formularz i na pewno zwraca poprawną wartość.
|
|
|
![]()
|
|
Dane z mysql_query odbiera się przy pomocy mysql_fetch_array()... wypadałoby się zapoznać wpierw z podstawami baz a dopiero się potem za nie brać.
|
|
|
![]()
|
|
Zmieniłem na fetch_array i nie pobiera dalej danych... Dzięki Wam i temu forum przyswajam dużo wiedzi php/sql (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Przecież napisałem: mysql_fetch_array() z mysql_query() a nie zamiast mysql_query().
Zajrzyj łaskawie do manuala. Tam masz napisane jak używać mysql_fetch_array(). Jak nie będziesz korzystać z manuala, to w magiczny sposób twoje tematy będą zamykane. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 565 Pomógł: 15 Dołączył: 11.10.2010 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Ty w ogóle czytałeś manual albo jakiś poradnik ?
Nosporze, zamknij ten temat. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 97 Pomógł: 15 Dołączył: 12.08.2012 Skąd: Zabrze Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
A i tak nadal używa @ w swoim kodzie.
|
|
|
![]()
|
|
Ludzie, nie każdy jest tak błyskotliwy jak Wy. @wojciechu, nie używaj "@" do tłumienia błędów, bo niczego się nie nauczysz. Lepiej wyłapywać błędy i je eliminować. Poszukaj w Google, jak się to robi. To co napisał @nospor:
PS. Jak wkleisz jeszcze raz jakąkolwiek małpę, własnoręcznie skopię Ci d... i nasadzę bratków ;p |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 97 Pomógł: 15 Dołączył: 12.08.2012 Skąd: Zabrze Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Ludzie, nie każdy jest tak błyskotliwy jak Wy. @wojciechu, nie używaj "@" do tłumienia błędów, bo niczego się nie nauczysz. Lepiej wyłapywać błędy i je eliminować. Poszukaj w Google, jak się to robi. To co napisał @nospor:
PS. Jak wkleisz jeszcze raz jakąkolwiek małpę, własnoręcznie skopię Ci d... i nasadzę bratków ;p Chyba te funkcje na odwrót. |
|
|
![]()
|
|
Proszę nie jeździć po mnie, czytam tutoriale i manuale - ale to chyba logiczne, że sami od razu nie mieliście wiedzy o wszystkim (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) mam luki w podstawach, ale dzięki wam je nadrabiam (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
po zmianie kodu, tak jak opisywaliście wyskakuje błąd 'array'... uprościłem kod i powyrzucałem inne rzeczy, żeby zobaczyć gdzie konkretnie błąd się pojawia. przy wpisaniu w PHPmyadmin polecenia
wyskakuje wartość PPP-0002, czyli poprawna.
Ten post edytował wojciechu 24.09.2012, 07:22:32 |
|
|
![]()
|
|
Cytat po zmianie kodu, tak jak opisywaliście wyskakuje błąd 'array'... To nie żaden błąd..... Cytat ale to chyba logiczne, że sami od razu nie mieliście wiedzy o wszystkim Nie, niemieliśmy, ale też nie lataliśmy z każdą pierdułą na forum. Od takich pytań masz dokumencję (manual) która wyjaśnia te podstawy :/Tak jak ten Twój nieszczęsny "błąd array".... Mowiłem byś zajrzał do manuala jak używać mysql_fetch_array. Nie zrobiłeś tego bo jakbyś zrobił to byś nie pisał takich rzeczy. zamykam. Gdy łaskawie zajrzysz do manuala i nadal będziesz miał jakiś problem - zapraszam na PW Ponadto w internecie jest masa kursów po polsku jak używać w php baz danych - zapoznaj sie też z nimi. Forum naprawdę nie służy od tego by każdemu z osobna wyjaśniać ogólno dostępne podstawy. edit: po raz kolejny widać, że na niektórych działa tylko zamknięcie tematu. Po tym kroku autor tematu w końcu zajrzał do manuala i rozwiązał "problem" (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 21:02 |