![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 0 Dołączył: 24.08.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam taki kod:
Chciałbym, aby po kliknięciu w link uruchamiał się kod PHP powodujący zmianę w MySQL. Obecnie otwiera się strona w nowym okienku, do tego chciałbym jeszcze dorzucić właśnie funkcję w PHP, która będzie aktualizowała bazę danych (chodzi o zmianę statusu zamówienia). Ze składnią SQL raczej sobie poradzę, ale nie mam pojęcia jak uruchomić kod PHP po kliknięciu w link. Bardzo proszę o pomoc. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Użyj AJAX -a
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 0 Dołączył: 24.08.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niestety, ale AJAX-a już w ogóle nie znam.
Może jest jakaś składnia, która odpala kod PHP po kliknięciu w link? Ten post edytował seweryn 19.09.2012, 14:15:01 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 933 Pomógł: 460 Dołączył: 2.04.2010 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niestety, ale AJAX-a już w ogóle nie znam. Może jest jakaś składnia, która odpala kod PHP po kliknięciu w link? Tak, jest, AJAX. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) http://www.w3schools.com/ajax/default.asp http://api.jquery.com/jQuery.ajax/ |
|
|
![]()
|
|
(IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Dopiero zaczynam robić coś z PHP, a od razu łączenie do tego AJAX-a wydaje mi się górą nie do przeskoczenia ;( Myślałem, że jest może na to jakiś sposób używając tylko PHP - miałem nadzięję, że może coś z "if" by tutaj zadziałało. Czy naprawdę nie ma żadnego sposobu na rozwiązanie mojego problemu? (używając tylko PHP) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 380 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
PHP działa po stronie serwera, JS po stronie klienta. Jeśli to ma być bez przeładowania aktualnie wygenerowanej strony nie da się tego zrobić w gołym PHP bo już dawno zostałą przetworzona przez serwer i odesłana. A nie musisz też od razu pakować się w całą bibliotękę jQuery tylko np https://github.com/ded/Reqwest Przykłady chyba są wystarczająco proste.
|
|
|
![]()
|
|
Jeśli to ma być bez przeładowania aktualnie wygenerowanej strony nie da się tego zrobić w gołym PHP bo już dawno zostałą przetworzona przez serwer i odesłana. Przeładowanie strony jest nawet wskazane w tym przypadku. Obecnie wygląda to tak, że w nowym oknie otwiera się tylko "wydruk". A strona ze statusem, który ma zostać zmieniony jest wyświetlana w pierwszym oknie przeglądarki - i ona jak najbardziej może się przeładować. Czy w takim przypadku da się to zrobić w gołym PHP? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 933 Pomógł: 460 Dołączył: 2.04.2010 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przeładowanie strony jest nawet wskazane w tym przypadku. Obecnie wygląda to tak, że w nowym oknie otwiera się tylko "wydruk". A strona ze statusem, który ma zostać zmieniony jest wyświetlana w pierwszym oknie przeglądarki - i ona jak najbardziej może się przeładować. Czy w takim przypadku da się to zrobić w gołym PHP? Da się zrobić w gołym PHP. Musisz wysłać formularz do strony .php, która doda wpis do bazy, ale żeby zmiany były widoczne dla użytkownika musi on przeładować stronę. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 25.08.2025 - 02:43 |