![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 127 Pomógł: 3 Dołączył: 22.04.2012 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć,
zacznę może od tego jak jest zbudowana moja aplikacja: strony wyświetlają się na zasadzie przyjaznych adresów - w bazie jest pole o nazwie adresu, skrypt wyciąga to z bazy i ładnie dopasowuje, wygląda to tak: application.ini
akcja showpost odpowiedzialna za wyświetlenie posta
w widoku akcji showpost chce dodać możliwość komentowania posta. sam formularz już działa i jeśli nie ma błędów dodaje się właściwie do bazy problem w tym jeśli są błędy - bo walidacja mi wszystko rozwala, tutaj właśnie potrzebuje pomocy... przed akcją wyświetlania posta dodałem akcje dodania komentarza: początek showpost
akcja formularza jest maskowana tz.: kierowana j/n:
i jeśli nie popełnię błędu w formularzu to wszystko pójdzie sprawnie i komentarz się doda. Jeśli natomiast zrobię błąd to próbuje wyświetlić akcję "showpost" ale w adresie mam http://nazwastrony.pl/dodaj zamiast http://nazwastrony.pl/tytul-newsa.html i oczywiście akcja showpost nie znajduje posta "dodaj" w bazie i wywala błąd... jak to logicznie uporządkować? co mógłbym zrobić lepiej aby to sprawniej działało? mogę całość przebudować jeśli będzie miało to sens. Będę wdzięczny za wszystkie pomocne głowy (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) //edit - temat dalej aktualny, nie znalazłem rozwiązania... mógłby ktoś się przyjrzeć temu? dzięki... Ten post edytował csharp 22.09.2012, 10:28:52 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z reguły nie daje gotowców ale ciężko by mi było wyjaśnić co i jak
Ten post edytował CuteOne 22.09.2012, 11:45:22 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 127 Pomógł: 3 Dołączył: 22.04.2012 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dzięki, a mógłbyś mi napisać co jest istotne w tym co napisałeś? bo podstawiając to pod swój formularz zachowuje się on właściwie tak samo jak zachowywał... i w zasadzie nie wiem na co zwrócić uwagę.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rozdziel akcje dodawania komentarza i wyświetlania posta.
widok showpost.ptml
widok dla addComment taki jak podałem powyżej |
|
|
![]()
|
|
muszę się jeszcze upewnić, bo czegoś nie rozumiem...
dzięki za pomoc. |
|
|
![]()
|
|
Nie nie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) w showpostAction() zostaw tylko wyświetlanie posta. Dodawanie komentarza(czyli obłsługę formularza z mojego pierwszego posta) wrzuć do osobnej akcji
Ten post edytował CuteOne 22.09.2012, 15:30:00 |
|
|
![]()
|
|
dalej utknąłem na czymś :|
jeszcze raz:
w klasie formularza mam zdefiniowaną akcje na:
co odpowiada:
a akcja addcom zajmuje się dodawaniem posta do bazy:
i pomimo wszystko gdy popełnię błąd w formularzu (podam np. za dużą ilość znaków) to formularz jest przekierowywany do widoku "addcomm" więc postanowiłem, że może spróbuje zostawić widok "showpost"
no ale to nie przejdzie bo błąd się pojawia już na nowym adresie tej akcji... nazwadomeny.pl/dodaj a chciałbym aby to wszystko odbywało się ciągle w widoku akcji showpost i aby adres pozostał bez zmian nazwadomeny.pl/tytul-newsa.html Ten post edytował csharp 23.09.2012, 11:44:26 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 12:26 |