![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 74 Pomógł: 0 Dołączył: 14.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam problem z visual basic w excel. Mianowicie chce zrobić tak: 1.Otwieram plik excel 2. Możliwość zmian w polach jest zablokowana 3. Klikam przycisk odblokuj 4. Wyświetla się formularz z hasłem 5. Wpisuje haslo 6. Jeśli poprawne to arkusz jest odblokowany, jeśli nie to odpowiedni komunikat Poniżej przedstawiam kod: Kod Sub Przycisk1_Kliknięcie() 'w momencie klikniecia przycisku sprawdzamy haslo If Not Podaj_haslo Then 'hasło niepoprawne! Else 'Hasło OK! MsgBox "Hasło poprawne" End If End Sub Private Function Podaj_haslo() As Boolean Dim arkusz As Worksheet 'zapis hasła do zmiennej Const hs = "admin" 'wywolanie formularza Haslo.Show If Haslo.hs_user = hs Then Podaj_haslo = True Else MsgBox "Podane hasło jest nieprawidłowe !" End If End Function A tu kod z formularza: Kod Private Sub ANULUJ_Click() 'Nacisnieto Anuluj, a wiec fiasko... 'ukrywamy formularz Me.Hide End Sub Private Sub OK_Click() 'nacisnięto klawisz OK If hs_user = "" Then 'sprawdzamy czy pola haslo i uzytownik sa wypełnione MsgBox ("Podane hasło jest niepoprawne") 'jezeli nie, to kontynuujemy Exit Sub End If 'wszystko OK, to konczymy sukcesem result = True 'ukrywamy formularz Me.Hide End Sub Krótko mówiąc nie mogę sobie poradzić z zablokowaniem arkusza i jego odblokowaniem, punkt 2 i 5. Hasło powinno być z góry ustalone, ma to tylko na celu ochronę przed zwykłym użytkownikiem przed zmianami danych, które do niego nie należą ![]() Jeśli ktoś będzie mógł pomóć - będę bardzo wdzięczny ![]() Ten post edytował adgad 18.09.2012, 19:56:01 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 01:04 |