![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 30.11.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Mam pewien problem, a rozwiązania w internecie nie mogę znaleźć, sam z tym walczę już jakiś czas. Na potrzeby mojego byłego gimnazjum napisałem programik, który ma za zadanie tworzyć galerie na bazie skryptu Lightbox. (Użytkownik podaje dane - tytuł galerii, opis, wybiera zdjęcia, a skrypt tworzy miniatury, tworzy nową stronę z galerią, po czym dodaje tę galerię na stronę z wyborem różnych galerii. Ciężko to tak opisać, mam nadzieję, że rozumiecie mnie ![]() Wszystko niby działa, tworzy miniatury, dodaje wszystko jak należy, natomiast pojawia się problem - na stronie gdzie wybiera się interesującą galerię do wyboru zamiast polskich znaków pojawiają się krzaki. Załączam tu pliki skryptu, może to objaśni sprawę: formularz: CODE kod tworzący galerię: Kod tworzący galerię - musiałem tak wkleić, bo post był za długi ![]() Sam wybór spośród dostępnych galerii (tam gdzie się sypią polskie znaki) działa tak, że jest strona index.php, do której poprzez funkcję include jest ładowany plik wybor_template.inc, do którego dodawane są linki wraz z miniaturami do nowo utworzonych galerii. Błąd można zobaczyć na stronie Index galerii. Wszystkie pliki są zapisane z kodowaniem UTF-8, plik wybor_template.inc również, mimo to są w nim krzaki... Jeśli nie znajdę rozwiązania dodam na końcu parę linijek, które załadują plik wybor_template.inc, i zamienią po kolei każdy krzak na polską literę, ale to trochę mija się z celem, wolałbym rozwiązać problem u źródła... ![]() Bardzo proszę o pomoc, i proszę o wyrozumiałość, bo jestem początkujący w tematyce PHP ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 933 Pomógł: 460 Dołączył: 2.04.2010 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A ustawienie kodowania w HEAD?
-------------------- Jeśli pomogłem, kliknij proszę 'pomógł'. Dzięki.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 168 Pomógł: 126 Dołączył: 5.02.2010 Skąd: Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Do tego kodowanie pliku.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 30.11.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W HEAD tego pliku jest ustawione utf-8, kodowanie plików również utf-8 (kodowanie plików zmieniałem w programie keD). Jeśli ściągnę pliki na komputer, napiszę słowa z krzakami ponownie, zapiszę i wyślę to wyświetlają się normalnie, jeśli doad się później galerię i plik wybor_template przejdzie przez skrypt, krzaki znów się pojawiają :/
Chyba naprawdę zrobię jak mówiłem, nieelegancko, ale zadziała... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.06.2025 - 11:26 |