![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 28.09.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Próbuję stworzyć wyszukiwarkę z checkboxami i utknąłem. Mam 3 tabele. Główna z kategoriami oraz dwie łączące. Wygląda to mniej więcej tak: kategorie: id_kategorii, nazwa tematyka_has_kategorie: id, tematyka, kategoria 1, 2 (id z tabeli z nazwami tematyk), 1 (id_kategorii) gatunki_has_kategorie: id, gatunek, kategoria 1, 1 (id z tabeli z nazwami gatunków), 1 (id_kategorii) Mam checkboxy (tematyki[], gatunki[]) i zaznaczam sobie kilka gatunków oraz tematyk. Jak teraz z tego skleić zapytanie? Próbowałem już na wiele sposobów. Aktualnie mam coś takiego, ale to nie działa tak, jakbym chciał: Kod SELECT id_kategorii, nazwa
FROM kategorie LEFT JOIN gatunki_has_kategorie ON id_kategorii = kategoria_gat LEFT JOIN typ_has_kategorie ON kategoria_gat = kategoria_typ LEFT JOIN tematyka_has_kategorie ON kategoria_typ = kategoria_tem WHERE tematyka_kat IN (8,9) AND gatunek_kat IN (3) GROUP BY id_kategorii ORDER BY nazwa ASC |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 744 Pomógł: 118 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: poziome Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jezeli kategoria jest jakos powiazana z gatunkiem to:
WHERE (tematyka_kat =8 AND gatunek_kat=3) OR (9 AND gatunek_kat IN 4) itd jesli nie sa powiazane... to WHERE tematyka_kat IN (8,9) OR gatunek_kat IN (3) -------------------- śmieszne obrazki
Kryzys: Ser jem spleśniały, wino piję stare i samochód mam bez dachu.. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 02:07 |